Lepădarea Egiptului de Israel

62

Egiptul este cuprins de febra schimbărilor şi reformelor, însă comentatorii internaţionali aduc în discuţie zilele acestea o nouă schimbare în politica externă cu impact major în zonă.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a dat publicităţii fragmente dintr-un interviu controversat pe care Mohamed Morsi l-a dat înainte de alegerea sa ca preşedinte al Egiptului. Controversatul interviu, a cărui existenţă a fost negată de purtătorul de cuvânt al lui Morsi, dezvăluie două puncte sensibile: relaţia Egiptului cu Iranul şi renegocierea acordurilor de la Camp David.

O serie de comentatori politici din Israel şi Europa nu s-au arătat prea îngrijoraţi. Ei susţin că pentru a putea să se impună în regiune, Morsi trebuie să obţină legitimitatea în propria ţară, unde momentan are puteri restrânse.

Totuşi, ideile avansate vin pe un fond care ar putea face acest scenariu posibil. În ultimii 33 de ani, relaţiile dintre Iran şi Egipt au fost reci, din cauza faptului că Egiptul a fost primul stat arab care a recunoscut existenţa statului Israel, în 1979,prin acordul de la Camp David. Ulterior, relaţiile s-au răcit, atât din cauza deciziei Egiptului de a susţine Irakul în conflictul cu Iranul, cât şi din cauza apropierii Egiptului de SUA şi statele vest-europene.

Pe de altă parte, influenţa religioasă a celor două ţări (ambele musulmane, dar cu o filieră diferită: Iranul este şiit şi Egiptul este sunit) are un rol semnificativ. Liderii religioşi iranieni şi Frăţia Musulmană (gruparea de care aparţine Morsi) sunt uniţi de acelaşi crez, şi anume că islamul trebuie să joace un rol cheie în conducerea ţării şi să aibă un cuvânt de spus în faţa adversarului comun: Israelul.