Copiii răsfăţaţi de părinţi, mai ameninţaţi de depresie

211

„Copiii care se sinucid neaşteptat provin, adesea, din familii care i-au sprijinit şi care au obţinut note bune la şcoală", susţine Lucy Baily coordonatoarea unui program educativ din Marea Britanie menit să îi înveţe pe elevi să fie mai rezistenţi la eşec. „Aceşti copii nu s-au confruntat niciodată cu eşecul, până acum. Şi când se confruntă, fie că e vorba de probleme într-o relaţie romantică, de eşec pe plan academic, sau de probleme cu părinţii, ei nu au abilităţile necesare pentru a face faţă," punctează Bailey.

Profesorul Michae Rutter, de la Institutul de Psihiatrie al universităţii King's College, din Londra, consideră că necazurile sunt asemănătoare unui vaccin: o cantitate mică, atunci când oamenii sunt tineri, poate construi un sistem imunitar puternic, pentru mai târziu, notează Daily Mail.

Profesorul susţine că stresul este o parte a normalităţii şi că „părinţii ar trebui să se asigure că acesta face parte din viaţa copiilor, lăsându-i să experimenteze riscul şi vicisitudinea, încercând însă să îi protejeze de stresul excesiv."

Profesorul este convins că, în acest fel, copiii pot învăţa să se confrunte cu provocările, să îşi asume responsabilităţi, să îşi dezvolte auto-controlul şi să îşi evalueze obiectiv experienţele, nu să fie copleşiţi de ele.