Pepsi în mijlocul unui scandal pentru un ingredient cancerigen

46

Mai multe ascociaţii britanice pentru siguranţa alimentară a produselor pentru copii cer ca gigantul Pepsi să renunţe la substanţa 4-metylimidazolul (4-MI), care le dă băuturilor de tip cola culoarea maro şi despre care se crede că ar fi cancerigenă.

Organizaţia Children's Food Campaign acuză compania că practică un dublu standard, din moment ce pentru consumatorii americani a modificat compoziţia băuturii şi a redus nivelul substanţei controversate, la fel ca rivalul Coca-Cola.

Ba mai mult, săptămâna aceasta, Coca-Cola a promis că va schimba reţeta produselor sale din toată lumea, inclusiv în Marea Britanie, pentru a reduce nivelul de colorant 4-MI, relatează Daily Mail.

Reprezentanţii Pepsi au declarat că nu au de gând să schimbe reţeta nici în Marea Britanie, nici în altă parte, deoarece nu există dovezi concludente că 4-MI este o substanţă care afectează sănătatea, deşi autorităţile din California au inclus-o în lista oficială a chimicalelor cancerigene.

Reprezentanţii Pepsi au mai declarat că băutura se conformează legislaţiei Uniunii Europene şi că este sigură pentru consum. De asemenea, Asociaţia Britanică a Băuturilor Răcoritoare este de părere că ingredientul nu afectează sănătatea consumatorilor.

Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a arătat că, alături de 2-MI, 4-MI este cancerigen, expunerea pe termen lung crescând riscul de cancer la plămâni, ficat şi tiroidă, precum şi riscul de leucemie.