Protest masiv în Israel, după trecerea Sabatului

15

Aproximativ 50.000 de demonstranţi au umplut străzile din Tel Aviv sâmbătă seara pentru a protesta împotriva preţurilor locuinţelor din Israel. În total sute de mii s-au adunat și în alte nouă orașe de pe teritoriul ţării, conform unei estimări a purtătorului de cuvânt al poliţiei din Tel Aviv. Numai în Ierusalim au fost 12.000 de demonstranţi.

Protestele de sâmbătă sunt cele mai recente dar și cele mai mari dintr-o serie de manifestări organizate de reprezentanţi ai păturii mijlocii. Pentru aceștia traiul zilnic a devenit de nesuportat, după cum spunea un slogan afișat: „oamenii cer dreptate socială". Protestul se îndreaptă împotriva guvernului, avertizat pe un alt banner că „atunci când guvernul e împotriva poporului, poporul e împotriva guvernului." Solicitările de bază sunt reducerea costului traiului de zi cu zi, incluzând aici preţul la alimente, la locuinţe și costurile educaţiei.

Majoritatea demonstranţilor sunt însă tineri între 20-30 de ani. Lor li s-au alăturat însă și seniori. Unul dintre ei își motivează gestul „când eram tineri, plecam din chibuţ și nu aveam nimic altceva cu noi, decât speranţa. Acum tinerii nu au nicio speranţă și nici nu am cum să-i ajut." Nu s-au înregistrat violenţe, protestatarii demonstrând chiar și pentru poliţiști, pentru care au cerut salarii mai mari și condiţii mai bune de muncă. Protestul a început la jumătatea lunii iulie, când zeci de protestatari și-au montat corturile pe trotuarul unui important bulevard din capitala Israelului.