Depolitizarea ar ajuta România să nu mai piardă 95% din banii UE

13

Depolitizarea este soluţia pe care Joost Kuhlman, director la Unitatea Comisiei Europene pentru Finlanda, Bulgaria şi România, a propus-o pentru ca România să poată absorbi mai eficient fondurile europene.

   

    Într-o conferinţă privind analiza funcţională a administraţiei publice, organizată marţi la Palatul Victoria, Kuhlman a vorbit despre problemele identificate în cazul serviciilor publice, care împiedică România să utilizeze aproximativ 95% din fondurile comunitare ce ar putea fi mobilizate.

    "Comisia Europeană încurajează să fie realizat un sistem împreună cu Banca Mondială, pentru reducerea birocraţiei şi accelerarea absorbţiei fondurilor UE", a spus oficialul UE. El a arătat că România se află într-o "situaţie paradoxală, iar Comisia Europeană speră ca implementarea recomandărilor Băncii Mondiale să ajute la utilizarea fondurilor UE. Recomandările nu trebuie să rămână doar cuvinte pe hârtie, să fim clari: nu este vorba de un exerciţiu academic, ci de un instrument politic puternic care trebuie folosit pentru schimbări," a spus Kuhlmann.

    Premierul Emil Boc a declarat în schimb că Guvernul a demarat un amplu proces de reformă a statului, care include codurile juridice, legea sistemului de pensii, legea responsabilităţii fiscale, citează Mediafax. Procesul de reformă trebuie continuat, spune premierul, inclusiv cu legea salarizării unitare şi legea educaţiei naţionale, aflate în proces de adoptare. Emil Boc a apreciat totodată că România nu mai poate menţine acelaşi stil de guvernare ca cel de după 1989.