Buthan: Predicarea Evangheliei ar putea fi interzisă

56

Parlamentul din Buthan intenţionează să modifice codul penal astfel încât să îi pedepsească pe creştinii care încearcă să convertească alte persoane prin coerciţie sau persuadare. Lideri politici importanţi ai ţării cred că prozelitismul creştin este o „crimă împotriva umanităţii".

Conform noii secţiuni propusă pentru codul penal „un acuzat va fi vinovat de prozelitism dacă foloseşte coerciţia sau alte forme de persuadare pentru a determina convertirea unei persoane de la o religie sau credinţă la alta", conform charismanews.com.

Primul ministru al Buthanului, Jigmi Yoser Thinley a declarat că noua clauză din codul penal este gândită să „descurajeze convertirile". Thinley a precizat că nu există motive pentru care creştinii să urmărească să convertească membrii altor religii la propria lor credinţă. „Noi promovăm diversitatea culturilor. Însă, când sunt unii care încearcă să îi convertească pe alţii fără să le înţeleagă valorile, principiile şi esenţa religiei lor, avem de-a face cu ceea ce reprezintă cea mai gravă formă de discriminare", a mai spus premierul.

Thinley îi acuză pe creştinii din Buthan că încearcă să îi convertească pe membrii altor religii fie cu bani, fie cu o atitudine de superioritate spirituală. Liderii creştini din această ţară majoritar budistă au respins însă acuzaţiile liderului politic.

Unul dintre liderii creştini din Buthan a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceia care încearcă să îi convertească pe alţii la creştinism prin metode neetice nu vor fi apăraţi de bisericile din Buthan. Acesta a mai precizat că „s-ar putea să existe unii [creştini] care procedează astfel, iar autorităţile ar trebui să se ocupe strict de aceştia pentru că încalcă legile ţării".

Premierul buthanez a mărturisit că el însuşi a lecturat o parte din cărţile Bibliei şi că a participat la serviciile religioase ale bisericilor creştine, apreciind că religia creştină asigură un cadru etic şi moral pentru buna funcţionare a societăţii. „Însă, după cum nu încurajez… ca un budist să încerce să convertească un creştin, sunt de aceeaşi părere" în privinţa încercării unui creştin de a converti un budist.

Oficiali creştini din Buthan au declarat că doresc să dialogheze cu autorităţile guvernamentale. Aceştia şi-au declarat disponibilitatea de a discuta despre suspiciunile politicienilor cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea şi îşi prezintă credinţa.

Numărul creştinilor din Buthan, ţară aflată între China şi India, este estimat undeva între 6.000 şi 15.000.

(Foto: go2southasia.org)