Peste 50.000 de imigranţi, în doar 5 luni

95

Zilele trecute, aproximativ 6.000 de imigranţi africani au fost salvaţi din apele Mediteranei. Cu aceştia, numărul imigranţilor care au ajuns în 2015 în Italia se ridică la peste 50.000.

Câteva echipe din Italia, Germania, Marea Britanie, Irlanda şi Malta au desfăşurat 30 de operaţiuni de salvare zilele trecute pentru a recupera aproximativ 6.000 de imigranţi din apele Mediteranei. Aceştia intenţionau să ajungă în sudul Italiei, la bordul unor ambarcaţiuni improvizate, fiind localizaţi la circa 80 de kilometri de coasta Libiei, notează euronews.com.

Numărul imigranţilor africani care au ajuns în Italia anul acesta trece de 50.000, potrivit theguardian.com. În această situaţie, câteva regiuni din nordul ţării au anunţat că nu vor mai primi imigranţi clandestini, printre care Lombardia, Veneto şi Valle d´Aosta. Capacitatea Italiei de a primi imigranţi se pare că a ajuns la limită, motiv pentru care exercită presiuni asupra Uniunii Europene pentru rezolvarea cât mai urgentă a acestei probleme, notează elmundo.es.

Directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, William Lacy Swing, a insistat de asemenea asupra necesităţii de a condamna şi de a acţiona împotriva traficanţilor şi a mafiilor care profită de disperarea persoanelor dispuse să îşi rişte viaţa pe valurile Mediteranei. „Moartea inutilă a acestor imigranţi este o jignire la adresa naţiunilor civilizate”, declara Swing, potrivit europapress.es. Mai mult decât atât, acesta a cerut o întrevedere la nivel internaţional, la care să participe atât ţările de destinaţie a imigranţilor africani, cât şi cele de origine şi de tranzit, precum şi altele preocupate de acest fenomen.

Majoritatea imigranţilor care ajung în Italia provin din Libia, Mali şi Nigeria, dar şi din Eritreea şi Siria. Italia percepe propunerea de repartizare pe cote realizată de Comisia Europeană ca fiind un „început bun”, dar care nu poate rezolva deocamdată situaţia actuală a ţării.

DISTRIBUIE: