Lege istorică în SUA: NSA nu mai are voie să colecteze metadate

178

Președintele Barack Obama a promulgat o lege istorică ce inversează politica americană de reglementare a celui mai controversat program de supraveghere, condus de Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA).

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi proiectul de lege ce pune capăt colectării în masă a datelor telefonice, la solicitarea guvernului, după ce camera reprezentanţilor validase recent proiectul.

Președintele a salutat adoptarea legii „Freedom Act” ca pe un gest de „protejare a libertăţii civile și a securităţii naţionale”. Într-o declaraţie publică anterioară, Obama le reproșase congresmanilor „întârzierea inutilă și discontinuitatea de neiertat a autorităţilor importante în domeniul securităţii naţionale”, din zilele de dinaintea adoptării legii.

„Administraţia mea va acţiona rapid pentru a se asigura că profesioniştii noştri în domeniul securităţii naţionale au din nou întregul set de instrumente vitale de care au nevoie pentru a continua să protejeze ţara”, a declarat preşedintele, citat de Mediafax.

Varianta revizuită a legii nu interzice complet colectarea și stocarea metadatelor (numere de telefon, data şi ora convorbiri), însă mută responsabilitatea stocării datelor la companiile de telefonie, permiţând autorităţilor să acceseze aceste informaţii numai în baza unui mandat emis de către tribunalul antiterorist secret, care identifică o anumită persoană sau un anumit grup de persoane ca suspecte de legături cu terorismul.

Astfel, NSA nu va mai putea colecta aceste date, iar milioanele de americani care nu au legătură cu terorismul nu vor mai fi supravegheaţi în această formă.

„Este un moment istoric”, a declarat senatorul Patrick Leahy, iniţiatorul democrat al legii, după adoptarea textului cu 67 de voturi pentru și 32 împotrivă. Leahy a apreciat legea drept „prima revizuire majoră a legilor privind supravegherea guvernamentală din ultimii câţiva zeci de ani”.

Foto: Wikimedia