Polonia, partener tacit al Rusiei în criza din Ucraina?

504

Jocuri necinstite din culisele politicii externe a Rusiei par să fi fost demascate recent de unul dintre oficialii Poloniei, ţară pe care Putin o invitase la un parteneriat pentru dezintegrarea Ucrainei. Dacă Polonia a știut din 2008 de planurile secrete ale Moscovei, de ce a tăcut până acum?

Elementul surpriză invocat în privinţa comportamentului Rusiei nu mai este valabil. Se știa de mult de planurile diversioniste ale Moscovei. Din această perspectivă, mai surprinzător decât succesul Rusiei în retrasarea unor graniţe este politica neintervenţionistă și lipsită de credibilitate a unor forţe europene.

Cel puţin aceasta este una dintre concluziile care se impun în urma declaraţiei pe care a făcut-o recent Radoslaw Sikorski, preşedintele Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez). Conform acestuia, în timpul unei vizite la Moscova din anul 2008, Putin i-ar fi propus fostului premier polonez Donald Tusk să participe la o împărţire a Ucrainei între Rusia și Polonia.

Proiecte despre Ucraina, dar fără… Ucraina

În cadrul aceluiaşi interviu, s-a sugerat nu doar faptul că Moscova și-ar fi planificat pașii, ci și că și-a dezvăluit în mod selectiv strategiile. Polonia este una dintre ţările care a cunoscut intenţiile lui Putin și, în perioada celor șase ani, a trecut totul sub tăcere.

Putin ar fi vrut ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. „Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis. (…) Ştiam cum gândesc de ani de zile”, a comentat fără niciun echivoc politicianul polonez.

În motivarea ofertei, Putin ar fi insistat pe faptul că Ucraina este o ţară artificială, iar Liov este un oraş polonez. Cu alte cuvinte, Polonia ar avea suficiente motive ca să nu rămână în „tribună”.

Mai mult decât atât, în interviu Sikorski nu ezită să susţină că nu doar Polonia era privilegiată cu informaţii despre proiectele viitoare ale Kremlinului. Intenţiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucureşti, unde Putin „a susţinut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o ţară artificială şi că cea mai mare parte din aceste pământuri aparţin istoric Rusiei”.

Intenţii bune cu efecte discutabile

De ce face oficialul polonez aceste declaraţii abia acum? O variantă de răspuns ar fi că a dorit să îl pună într-o lumină pozitivă pe Donald Tusk. „Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că este înregistrat”, afirmă Sikorski pentru site-ul american Politico.com. Această variantă poate fi de înţeles, dat fiind faptul că Tusk a fost ales preşedinte al Consiliului European. Dacă aceasta a fost intenţia, rezultatele sunt îndoielnice, fiindcă în loc să îl transforme într-un erou, dezvăluirile au șifonat destul de mult imaginea lui Tusk.

În subsidiar, cu greu poate fi descifrată atitudinea de rezistenţă a premierului polonez în faţa lui Putin (așa cum probabil ar fi dorit Sikorski să sublinieze). Este mai degrabă evidentă tăcerea complice în legătură cu punerea în aplicare a unui proiect aventuros, de care administraţia poloneză avea cunoștinţă. Reacţia înlocuitorului lui Tusk în funcţia de prim-ministru, Ewa Kopacz, este elocventă în această privinţă. Aceasta susţine, citată de Reuters, că „în cazul în care a fost făcută de către Putin, o astfel de propunere este scandaloasă”.

Reacţia politicianului polonez

Este posibil ca Sikorski să fi realizat mai târziu care sunt implicaţiile declaraţiilor sale, cu consecinţe în primul rând în privinţa relaţiilor bilaterale ruso-poloneze. După apariţia spuselor sale pe site-ul american, a revenit pretinzând că analizele sale au fost „supralicitate”. „Interviul cu Politico nu a fost autorizat, iar unele dintre cuvintele pe care le-am spus au fost suprainterpretate”, a scris fostul ministru polonez de externe într-un mesaj postat pe Twitter. Politicianul polonez omite însă să precizeze care sunt acele cuvinte care au fost interpretate greșit.

Rusia, principala ţară vizată de aceste declaraţii, a reacţionat imediat într-un stil, am spune, caracteristic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a catalogat declaraţiile drept „prostii” și a precizat că administraţia de la Kremlin nu intenţionează să răspundă la comentariile făcute de către fostul ministru de externe al Poloniei.

Cel care ar fi putut clarifica veridicitatea informaţiilor se arată nedumerit. Jurnalistul care l-a intervievat pe Sikorski a declarat pentru un post TV că „nu este sigur la ce s-a gândit Sikorski” când a spus că unele dintre comentariile sale au fost „suprainterpretate”.

Putin, un actor cu mulţi spectatori

În interviul pentru Politico, Sikorski dă senzaţia că îl cunoaște bine pe Putin. În opinia polonezului, liderul Rusiei „are un simţ redus al pericolului. Nu poate părăsi Kremlinul. Odată ce ai vărsat sânge, odată ce ai bombardat apartamente, odată ce ai trimis escadroane ale morţii în străinătate, odată ce ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame şi toate aceste cadavre de militari eliminate din războaie secrete… nu poţi renunţa.”

Această declaraţie nu face decât să accentueze nedumerirea cu privire la tăcerea Poloniei. Dacă politicienii nu au fost surprinși de deciziile liderului de la Moscova și le cunoșteau de mult timp, dacă sunt familiarizaţi cu trăsăturile de personalitate ale acestuia, atunci de ce nu s-a acţionat anticipativ?

Merită notat faptul că Tusk este în momentul de faţă unul dintre cei mai aprigi critici ai administraţiei de la Kremlin. Poziţionarea sa actuală poate fi citită și în cheia unui regret personal de a nu fi acţionat adecvat la momentul oportun. Relativ recent a declarat că europenii nu mai au timp pentru „discursuri frumoase” sau pentru „optimism naiv” în cazul Ucrainei. Tusk pare o persoană extrem de hotărâtă să anihileze planurile rusești.

Dacă declaraţiile lui Sikorsk reprezintă realitatea, atunci Polonia nu se poate dezvinovăţi de acutizarea situaţiei prin care trece Ucraina. Și nu doar Polonia are mâinile pătate. Cei care s-au complăcut în poziţia de spectatori fără să acţioneze la timpul potrivit sunt la fel de responsabili.