Avertizări privind riscul de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice

168

Băuturile alcoolice din Irlanda vor fi etichetate cu avertismente privind riscul de cancer corelat consumului de alcool, în conformitate cu prevederile unei legi adoptate miercuri, care în plus restricţionează și publicitatea la băuturi alcoolice. Potrivit noii legi sunt interzise anunţurile publicitare la băuturile alcoolice în parcurile publice, în staţiile de autobuz și în gări.

Proiectul de lege, primul în Irlanda care abordează alcoolul ca problemă de sănătate publică, va ajuta la salvarea de vieţi omenești, susţin autorităţile locale. La trei ani de la propunere, legea a fost adoptată împotriva opoziţiei puternice din partea industriei băuturilor și urmează să fie promulgată de președinte.

„Alcoolul dăunează sănătăţii noastre, dăunează comunităţilor noastre, dăunează multor familii și măsurile din acest proiect de lege sunt menite să schimbe această situaţie”, a declarat ministrul sănătăţii, Simon Harris. „Este vorba de punerea în aplicare pentru prima dată a unor măsuri prin care încercăm o schimbare de mentalitate cu privire la consumul de alcool”, a mai precizat ministrul.

Trei oameni mor pe zi din cauza consumului de alcool în Irlanda, potrivit unui raport din 2016 al unei agenţii guvernamentale. Irlanda este de asemenea pe locul trei în ceea ce privește consumul de alcool într-un clasament în care sunt incluse 194 de ţări, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, și pe locul patru printre ţările din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Cu toate acestea, au existat și reacţii negative la adoptarea noilor măsuri. Patricia Callan, directoarea Federaţiei Băuturilor Alcoolice din Irlanda, a declarat că proiectul de lege ar crea o „barieră prea mare” pentru unele companii să își mai vândă produsele. Ea a criticat, de asemenea, avertismentele privitoare la efectele negative ale alcoolului asupra sănătăţii declarând că „dovezile știinţifice cu siguranţă nu justifică legătura directă dintre consumul de alcool și apariţia cancerului”.

Tot cu scopul limitării consumului de alcool, Scoţia a introdus la începutul acestui an un preţ minim de vânzare a alcoolului, în timp ce ţări precum Rusia, Ucraina și unele state canadiene au luat măsuri similare.

„Credem că preţul minim de vânzare este cel mai eficient mecanism pentru combaterea abuzului de alcool și reducerea efectelor nocive ale alcoolului ieftin, care afectează comunităţile noastre”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate din Scoţia, Shona Robison. Noua legislaţie stabilește un preţ de minimum 70 de cenţi pe unitatea de alcool, ceea ce înseamnă că o băutură alcoolică ce costa înainte 3,5 dolari, acum va avea un preţ de 10,2 dolari.

Deși experţii au arătat într-un studiu publicat în jurnalul știinţific The Lancet că nu există o limită de siguranţă în cazul consumului de alcool, consensul în lumea medicală este că nu ar trebui să se depăşească mai mult de una sau două unităţi de băutură pe zi pentru un bărbat şi nu mai mult de o unitate de băutură pentru o femeie. O unitate de alcool pe zi înseamnă 348 de ml de bere sau 145 de ml de vin, sau 50 de ml de tărie.

În ultimii ani s-a remarcat o creștere a numărului de decese cauzate de afecţiuni dobândite în urma consumului de alcool. Peste 3,3 milioane de decese au fost asociate consumului de alcool la nivel global, se arată într-un raport publicat de OMS. Statisticile arată că aproximativ 25% din numărul total al deceselor înregistrate în rândul tinerilor de 20-39 de ani la nivel mondial sunt cauzate de consumul de alcool.

Anual, din cauza dependenţei de alcool mor aproape 20.000 de români. Bărbaţii din România sunt pe primul loc în lume la consumul moderat de alcool și pe locul 5 în lume la consumul excesiv de alcool. În rândul femeilor, cel mai mare consum de băuturi alcoolice a fost înregistrat în Ucraina, unde sunt consumate în medie 4,2 băuturi pe zi.