Esenţiale azi, 11 octombrie

63

Se modifică din nou legea pensiilor

Proiectul noii legi a pensiilor a fost aprobat miercuri de Guvern și va fi dezbătut în regim de urgenţă de Parlament, a informat ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Proiectul prevede că nicio pensie aflată în plată nu va scădea, iar din anul 2021 punctul de pensie va fi de 1.875 de lei. Nu va fi modificată nici vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet. Printre noutăţile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masteratului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.

A scăzut rata inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 5,03%, de la 5,1%, cât s-a înregistrat în luna august. Tot în luna septembrie produsele alimentare s-au scumpit cu 6,55% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut în luna septembrie cu 6,76%, faţă de luna decembrie a anului trecut.

Rusia acuză SUA că a instalat sisteme balistice de atac în România

Vladimir Iermakov, şeful Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, a acuzat Statele Unite că au început să instaleze în luna iunie sisteme de rachete ofensive în România și în Polonia, încălcând Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Oficialul rus se referă la sistemele antibalistice Aegis şi la lansatoarele MK-41, care pot fi folosite pentru atacuri cu rachete de croazieră având rază medie de acţiune.

Inundaţii puternice în Mallorca

Cel puţin nouă persoane au murit şi multe altele au fost date dispărute în urma unor inundaţii puternice produse în Mallorca, Spania. Peste o sută de persoane şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în adăposturi puse la dispoziţie de autorităţile locale. Persoanele dispărute sunt căutate de echipele de salvare. Autorităţile au pus la dispoziţie și două elicoptere în vederea operaţiunilor de salvare.

Elveţia le interzice pe viaţă pedofililor să lucreze cu copiii

Guvernul elveţian a anunţat miercuri că, începând de la 1 ianuarie 2019, intră în vigoare o lege care stipulează că pedofilii condamnaţi sau cei care au lezat integritatea sexuală a unui adult vulnerabil vor fi definitiv privaţi de a lucra cu aceste categorii de populaţie. Măsura a fost susţinută de 63% din populaţie într-un referendum care a avut loc în 2014. Elveţia prevedea până în prezent interdicţii de maximum zece ani pentru pedofilii condamnaţi la cel puţin şase luni de închisoare. Noua lege este una dintre cele mai dure din Europa.

Rata inflaţiei din Venezuela continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei din Venezuela va crește până la 1,37 de milioane de procente până la sfârșitul anului, guvernul neputând să acopere un deficit bugetar în creștere prin tipărirea de bani, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional publicat marţi. Anul viitor, rata inflaţiei ar putea atinge 10.000.000%. Anii de politici greșite, împreună cu o scădere a producţiei până la cel mai scăzut nivel din ultimele șapte decenii înregistrat de industria petrolieră a ţării au făcut ca economia ţării să se prăbușească.

Președintele Nicolas Maduro a crescut salariul minim pe economie de 24 de ori de când a preluat mandatul, în 2013, pentru a combate efectele inflaţiei asupra populaţiei. În luna august a avut loc o altă majorare, cu peste 3.000%, până la 1.800 de bolivari, sumă care acum nu reprezintă nici măcar 20 de dolari pe lună.

Coreea de Nord ar putea scăpa de sancţiuni

Coreea de Sud ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord, pentru a impulsiona relaţiile diplomatice dintre cele două ţări şi pentru a destinde criza nucleară, a declarat miercuri Kang Kyung-wha, ministrul de externe sud-coreean. Cu toate acestea, ridicarea sancţiunilor va avea un efect imediat relativ mic din moment ce sancţiunile impuse de SUA rămân în vigoare.

În privinţa acestei intenţii, Trump a declarat că oficialii sud-coreeni „nu o vor aplica fără aprobare”, adăugând că Seulul nu face nimic fără aprobarea Washingtonului.

Roboţii înlocuiesc personalul uman din marile companii

Retailerul japonez Uniqlo și-a refăcut depozitele din Tokyo astfel încât automatizarea a înlocuit 90% din personalul uman, ceea ce a dus la extinderea timpului de operare la 24 de ore pe zi. Numai o mică parte a muncii de la depozit trebuie să fie făcută de angajaţi, odată cu adoptarea noului sistem robotizat. Uniqlo consideră că sistemul va ajuta la minimizarea costurilor de stocare și, mai important, la livrarea mai rapidă a produselor în întreaga lume.

Numărătoare inversă pentru cel mai lung zbor fără escală din lume

Compania aeriană Singapore Airlines pregătește joi lansarea celui mai lung zbor comercial fără escală, de 19 ore, Singapore – New York. Singapore Airlines relansează serviciul la cinci ani după ce l-a retras din cauza faptului că devenise prea scump. Avionul va parcurge 15.000 km. Compania aeriană a declarat că locurile pentru clasa business au fost deja rezervate în întregime. Recordul în materie de zboruri comerciale fără escală era deţinut de cursa Qatar – Auckland, asigurată de Qatar Airways (14.535 km, în 17 ore și 40 de minute), urmată de cursa Dubai – Auckland, a Emirates Airlines (14.200 km, în 17 ore si 20 de minute).

Franţa vrea să închidă saloanele de bronzare

Agenţia pentru Securitate Sanitară din Franţa recomandă închiderea cabinelor de bronzare din cauza riscului ridicat de cancer și le cere autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a limita expunerea populaţiei la ultraviolete artificiale. Acestea pot produce tumori şi îmbătrânirea prematură a pielii, cabinetele de bronzat fiind responsabile de 380 de cazuri de tumori în fiecare an, susţin autorităţile. Franţa a interzis accesul minorilor în aceste cabine încă din 1997. Brazilia le-a interzis total din 2009, iar recent și Australia a luat  aceeaşi decizie.