Al Qaeda revine, interesată de bombe nucleare

27

Al Qaeda încearcă să procure material nuclear și să recruteze specialiști pentru realizarea unei bombe nucleare, relevă un document publicat de Telegraph. Dezvăluire a Wikileaks, documentul se adaugă unei serii întregi care arată interesul Al Qaeda pentru arme neconvenţionale.

Șefii NATO au fost informaţi în ianuarie 2009 cu privire la faptul că Al Qaeda iniţiase un program de construcţie a dispozitivelor radioactive. Documentul dezvăluit via Wikileaks arată că ţinta bombelor ar fi fost în primă fază soldaţii din teatrul de război afgan.

Indiciile cu privire la traficul de material radioactiv dovedesc un interes deosebit pentru procurarea materiei prime în vederea construirii bombelor murdare. În notele informative apar detalii cu privire la un tren de marfă la graniţa Kazahstan-Rusia care transporta material nuclear. În Occident a fost descoperit „un traficant mărunt" din Lisabona care încerca să vândă plăci radioactive furate de la Cernobâl. În 2009 doi angajaţi ai unei mine de uraniu din Namibia au sustras nu mai puţin de o jumătate de tonă de prăjitură galbenă.

În lista acţiunilor Al Qaeda se numără și alte iniţiative care depășeșc acţiunile clasice. Documentele mai arată că încă din 2007 oficialii de securitate americani erau convinși asupra „progreselor majore" făcute de Al Qaeda în domeniul bio-terorismului. Conform unui alt document din 2009, oficialii britanici se tem că un specialist pakistanez în probleme nucleare ar putea oricând vinde informaţie și materie primă teroriștilor. Într-o altă întâlnire din 2010, șeful internelor germane își exprima temerea în faţa altor miniștri de interne occidentali cu privire la faptul că teroriștii ar putea folosi „jucării pentru copii pentru a introduce bombe în avioane."

În fiecare an au fost aduse dezvăluiri suplimentare cu privire la progresele făcute de Al Qaeda în domeniul bombelor nucleare. Încă din 2001 Osama Bin Laden a avertizat că dacă dușmanii occidentali vor folosi arme nucleare, li se va răspunde cu aceeași monedă. În 2006 oficialii britanici se temeau de faptul că problema bombei nucleare folosite de teroriști este o chestiune de „când” nu de „dacă”.

Potrivit celei mai recente alerte a FBI, băncile americane ar putea fi următoarea ţintă Al Qaeda. Nu e vorba de atacuri cibernetice, ci de colete capcană cu bombe sau substanţe chimice. Băncile alertate au fost Goldman Sachs, Citibank, JP Morgan Chase sau Barclays.

Conform ultimului raport american cu privire la terorism, din august 2010, terorismul rămâne cea mai mare ameninţare la adresa securităţii în lume, iar Al Qaeda cea mai periculoasă organizaţie teroristă din lume.