Atacurile teroriste islamiste primesc cu 357% mai multă atenţie în presă

86

Un cetăţean german de origine iraniană înarmat cu un cuţit de bucătărie a atacat vineri la întâmplare pasagerii unui autobuz din oraşul Luebeck, din nordul Germaniei, iar în urma atacului 9 persoane au fost rănite, dintre care 3 sunt în stare gravă.

Conform procurorului regional Ulla Hingst, bărbatul de 34 de ani este în custodia poliţiei și „deocamdată nu au fost găsite indicii privind radicalizarea autorului atacului”.

O persoană a murit și alte 13 au fost rănite într-un atac armat ce a avut loc duminică seara în zona Greektown a oraşului Toronto. Atacatorul a fost ucis după un schimb de focuri cu poliţia, a informat Mark Saunders, şeful poliţiei, care a explicat totodată că deocamdată nu se cunosc cauzele încidentului. De la începutul anului s-au înregistrat 212 incidente armate în Toronto, în care și-au pierdut viaţa 26 de persoane, comparativ cu 188 de schimburi de focuri care au rezultat în 17 morţi înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aceste incidente sunt doar cele mai recente dintr-un șir destul de lung de atacuri teroriste din ultimii ani. Sau cumva doar ni se pare?! Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Alabama arată că atacurile teroriste comise de extremiștii musulmani primesc cu 357% mai multă atenţie din partea presei americane decât cele comise de nemusulmani sau de cei a căror religie nu este cunoscută sau nu este menţionată pentru că nu ar fi o informaţie relevantă.

Constatările au avut la bază o analiză a atacurilor teroriste din SUA înregistrate între anii 2006 și 2015, în conformitate cu Baza de Date privind Terorismul Mondial.

Un alt studiu care a analizat datele privind atacurile din Statele Unite a arătat că, deși musulmanii au comis doar 12,4% dintre atacurile în masă din perioada 2011-2015, aceștia au primit 41,4% din acoperirea mediatică pe acest subiect. Autorii studiului sugerează că mass-media îi face pe oameni să se teamă în mod disproporţionat de musulmani. Psihologul Muniba Saleem aduce în discuţie aspecte psihologice ce decurg din faptul că atacurilor comise de extremiști musulmani li se acordă mai multă atenţie în mass-media.

„Acutizând în conștiinţa publică ideea de mortalitate, tendinţa este de a avea o mai mare coeziune internă a grupurilor sociale, ceea ce de fapt înseamnă că avem tendinţa să devenim exclusiviști. Tindem să fim mai patriotici, să susţinem mai mult aspecte proprii naţiunii noastre. (…) În general, ne place să ne gândim la noi înșine și la grupurile de care aparţinem într-o manieră pozitivă, deoarece ne face să avem o părere bună despre noi înșine. Deci, orice grup din care nu facem parte îl privim ca fiind exterior, iar informaţiile privitoare la el vor fi analizate mai atent și mai critic (…) Așadar unul dintre elementele-cheie este faptul că, pentru o mulţime de americani care nu sunt musulmani, acea identitate musulmană era caracteristica proeminentă. Iar, pe de altă parte, făptașii au susţinut că fac asta în numele islamului, astfel încât această etichetare a devenit evidentă în mintea oamenilor”, a explicat Saleem.