„Baia de pădure” și efectele benefice asupra sănătăţii

617

„Baia de pădure”, sau shinrin-yoku, cum este numită de japonezi, este o metodă apreciată și susţinută de medici pentru combaterea stresului și îmbunătăţirea sănătăţii.

Practica constă în plimbări în natură în care să se acorde atenţie miresmei plantelor, foșnetului vântului și întregii game de culori și texturi oferite de mediu, astfel încât armonia naturii să fie asimilată de organismul uman prin intermediul tuturor simţurilor. Cercetătorii recomandă ca în același timp să se consume ceai pentru ca și simţul gustului să fie inclus în această experienţă.

Un număr semnificativ de studii au arătat motivul pentru care petrecerea timpului în pădure ar aduce beneficii pentru sănătate. Unii cercetători au sugerat că substanţele chimice emise de copaci, așa-numitele fitoncide, au un efect fiziologic pozitiv asupra stresului. Fitoncidele sunt substanţe antimicrobiene conţinute în plante ce includ terpenoide, alcooli, aldehide, eteri și alte substanţe capabile de a ucide sau inhiba creșterea și dezvoltarea altor organisme (în principal a bacteriilor și fungilor). Alţi oameni de știinţă sugerează că sunetele forestiere au un efect fiziologic calmant.

Diverse asociaţii, precum Asociaţia pentru Natură și Terapia Pădurii, au instruit și certificat până în prezent peste 300 de persoane din America de Nord pentru a fi ghizi de terapie forestieră, printre care psihoterapeuţi, asistente medicale și medici. De altfel, experţii din Japonia speră ca în mai puţin de 10 ani să existe cel puţin 100 de situri deschise pentru astfel de terapii, iar persoanele stresate sau cele afectate de diverse afecţiuni să poată practica shinrin-yoku.

În luna iunie, Northside Hospital Institute of Cancer din Atlanta a început să ofere oficial terapie forestieră ca parte a unui proiect-pilot în colaborare cu Centrul pentru Natură Chattahoochee. Doisprezece pacienţi diagnosticaţi cu cancer au participat la sesiuni.

„A fost o sesiune de patru ore care a părut să aibă un impact pozitiv asupra pacienţilor. Un participant mi-a spus ulterior că pentru el a fost o modalitate de a se detașa de cancer, iar per ansamblu grupul a devenit foarte cooperant. Cred că terapia pădurii a contribuit la reducerea izolării, într-un mod diferit de cel al unui grup care primește suport obișnuit”.

Imunologul Qing Li, de la Școala de Medicină din Tokyo, a arătat într-un studiu că o plimbare prin pădure determină o creștere semnificativă a concentraţiei de celule NK, „natural killer”, din sânge, un tip de globule albe care contribuie la lupta împotriva infecţiilor și cancerului. Conform imunologului, compușii volatili emiși de arbori sunt principalii responsabili pentru acest efect benefic asupra sistemului imunitar.

Cercetări coordonate de Yoshifumi Miyazaki la Universitatea Chiba au arătat că, în cazul persoanelor care se plimbă frecvent prin pădure, nivelul cortizolului, așa-zisul hormon al stresului, se reduce cu 12,4%, activitatea nervului simpatic scade cu 7%, iar tensiunea arterială coboară în medie cu 1,4%. În plus, participanţii la studiu au raportat o stare sufletească mai bună, au fost mai puţin anxioși și s-a înregistrat chiar și o diminuare a riscului de infarct.

Experţii concluzionează că interacţiunea cu natura diminuează activitatea cortexului prefrontal, zona funcţiilor cognitive și executive, precum planificarea, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, dar crește activitatea în alte părţi ale creierului care au legătură cu emoţia, plăcerea și empatia, stimulându-se astfel mai mult creativitatea decât productivitatea.