Atentat grav pe aeroportul din Istanbul

986

Turcia este din nou victima atentatelor teroriste. Trei bărbaţi au pus la cale și au derulat un atentat sinucigaș într-unul din cele mai importante aeroporturi din Turcia, plin de turiști, dar și de mulţi români care ajung acolo prin cursele Tarom și Turkish Airlines. Ultimul bilanţ anunţa 36 de persoane decedate și 147 rănite.

Marţi seara, pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, cel mai mare aeroport din Turcia, au explodat mai multe bombe, într-un atac similar cu cel de pe aeroportul din Bruxelles. Suspecţii au detonat dispozitivele explozive înainte de a trece prin controlul de securitate cu raze X, cel puţin o detonare fiind provocată de un atacator sinucigaș. La scurt timp, s-au auzit și focuri de armă dinspre parcare, în urma intervenţiei forţelor de ordine care au încercat, dar au eșuat să îl oprească pe al treilea atacator înainte ca acesta să se detoneze în parcare.

Poliţia turcă a evacuat întreg aeroportul, zborurile fiind anulate sau deviate pe alte aeroporturi. Majoritatea victimelor sunt cetăţeni turci, dar sunt și străini printre acestea. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, declara azi-noapte că nu există date referitor la cetăţeni români implicaţi în atentatul de la Istanbul, scrie Hotnews. Agenţia de presă Dogan, citând surse din poliţie, spune că indiciile iniţiale ar sugera o implicare a grupării teroriste Stat Islamic.

Politicieni din toată lumea au trimis condoleanţe Turciei și au condamnat atacul. Președintele Erdogan a declarat că atacul, care s-a petrecut în luna sfântă a Ramadanului, arată că terorismul lovește fără să ţină cont de religii și de valori. „Dacă toate statele, dacă umanitatea eșuează în a-și uni forţele într-o luptă împotriva organizaţiilor teroriste, atunci toate posibilităţile la care ne gândim și de care ne este frică se vor adeveri una după alta”, citează AlJazzera.