Atentat în Istanbul: Artificii înlocuite cu gloanţe

296

 

Peste tot în lume explozia de bucurie care a marcat trecerea dintre ani a fost însoţită de zgomotele focurilor de artificii. În Istanbul însă, focurile au venit din altă parte, aducând cu ele groază și disperare.

„Parcă era ceaţă înăuntru și am leșinat. Au tras până ne-au scos afară cei de la forţele speciale. Au tras la întâmplare, oamenii zăceau întinși pe jos.” Sunt declaraţiile unei turiste din Ucraina, care a avut șansa să scape neatinsă de gloanţe în urma carnagiului de la clubul Reina, din Istanbul. Petrecăreţii din club, cu artificii în mâini, erau plini de entuziasm pentru intrarea în noul an. Apoi au început să cadă seceraţi de focurile unei arme automate. Potrivit ministrului de interne, primele elemente ale anchetei au indicat că atacatorul a ascuns sub haină arma pe care a utilizat-o pentru a comite carnagiul și a părăsit locul atacului purtând haine diferite.

Potrivit primelor declaraţii ale guvernatorului orașului, atacatorul a împușcat un ofiţer de poliţie și un civil înainte de a intra în clubul Reina. Era în jurul orei 1:30, duminică dimineaţa. „Într-o manieră sălbatică și nemiloasă, el a mitraliat persoanele venite să sărbătorească Anul Nou”, a declarat guvernatorul. Atacul s-a soldat cu 39 de morţi și 69 de răniţi. Masacrul s-a produs în ciuda faptului că autorităţile turce erau în alertă pentru noaptea de Revelion, circa 17.000 de poliţiști fiind în diferite locaţii din oraș. Ambasada germană, cea americană și alte reprezentanţe diplomatice occidentale făcuseră anterior apel la cetăţenii lor să dea dovadă de atenţie sporită la ceremoniile de serbare a venirii noului an, tocmai din cauza riscului de atacuri teroriste. Managerul clubului de noapte susţine că nu au existat breșe în privinţa măsurilor de securitate. Cu toate acestea, tragedia nu a putut fi evitată. Mai mult de atât, atentatorul este încă liber. „Știm că este vorba de un terorist înarmat. Autorităţile lucrează non-stop pentru a afla identitatea atacatorului, care este căutat intens”, a declarat premierul turc.

În ciuda acestei situaţii nu foarte încurajatoare pentru autorităţile turce, președintele nu a ratat ocazia să lanseze ameninţări care nu îi vizează doar pe teroriști. Turcia va lupta până la capăt împotriva tuturor formelor de atac ale grupărilor teroriste și a susţinătorilor lor, a declarat Erdogan. „Ca naţiune, vom lupta până la capăt nu numai împotriva atacurilor armate ale grupurilor teroriste și a forţelor din spatele acestora, ci împotriva atacurilor economice, politice și sociale”, este crezul politic al președintelui turc, care de câteva luni supraveghează îndeaproape procesul de epurare politică.

În timp ce Erdogan este preocupat de propriile sale războaie, problemele interne ale Turciei îi invită parcă și mai mult pe extremiști să acţioneze. În urmă cu câteva zile, în Istanbul a fost afișat un banner cu următorul mesaj: „Noi suntem musulmani. Interzicem petrecerile de Anul Nou și de Crăciun.” Aceste mesaje vin pe fondul tendinţei tot mai pronunţate a lui Erdogan de a islamiza Turcia. Plecând de la acest gen de mesaje, se putea specula că la originea atentatului ar putea sta islamiști convinși sau radicali politici, cum ar fi, de exemplu, separatiștii kurzi. Multitudinea curentelor politice radicale de pe teritoriul Turciei i-a determinat pe liderii ţării să evite specularea cu privire la identitatea grupării din spatele atacului armat. Acum nu mai sunt motive de tăcere. Jihadiştii Statului Islamic tocmai au revendicat atacul, conform The Independent.

Acest atac al jihadiștilor vine pe fondul implicării active a Turciei ca membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak. De peste un an, Turcia se confruntă cu acte de terorism puse pe seama militanţilor kurzi și a jihadiștilor Statului Islamic. Celulele teroriste încă existente şi operaţionale pe teritoriul Siriei încearcă să găsească noi și noi formule de exprimare. Cu câteva zile înaintea acestui atentat, premierul francez avertiza că „trebuie să ne pregătim pentru o bătălie de lungă durată împotriva terorismului într-un context strategic profund modificat”. În alte cuvinte, jihadiștii din Siria se pregătesc să exporte și mai intens terorismul, iar Turcia poate fi doar o escală.