Atentat terorist în Franţa

325

„A fost un atentat terorist, nu există niciun dubiu în această privinţă”, a declarat cu puţin timp în urmă președintele francez Francois Hollande. Guvernul francez a ridicat alerta de securitate la gradul cel mai înalt, după incidentul de la sediul redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo. 12 persoane și-au pierdut viaţa, iar alte 4 au fost grav rănite.

Decesele au fost confirmate de șeful departamentului de comunicare al poliţiei din Paris, Xavier Castaing. Se pare că în urmă cu câteva ore, doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire înarmaţi cu puști Kalaşnikov și au deschis focul la întâmplare, după care au fugit în două vehicule neidentificate. Alte rapoarte precizează că ar fi fost vorba de mai mulţi bărbaţi, care ar fi fost înarmaţi și cu un lansator de grenade și care au strigat de mai multe ori „Profetul a fost răzbunat!”

Publicaţia a mai fost atacată și în trecut, în 2011, cu bombe cu petrol, după ce publicase cu o zi înainte o copertă satirică în care era ilustrat profetul Mahomed, împreună cu menţiunea: „100 de lovituri de bici dacă nu muriţi râzând”.

Președintele francez a ajuns repede la faţa locului și le-a declarat reporterilor prezenţi că Franţa a fost victima unui act de „barbarie” și că este în șoc. „Vom lupta împotriva acestor ameninţări și îi vom pedepsi pe vinovaţi”, a spus președintele, adăugând că atacul se datorează faptului că ţara este una liberă, în care este acceptat discursul satiric. Premierul Marii Britanii și-a exprimat imediat condoleanţele și a menţionat prin Twitter că ţara sa susţine atât Franţa, cât și democraţia, discursul liber, și se opune tuturor formelor de terorism.

Incidentul a venit tocmai când președintele Hollande se întreba când va trece Rinul valul protestelor antiislam. Cu siguranţă, atacul a venit ca o surpriză, având în vedere că acum Germania este în centrul a ceea ce unii numesc „islamofobie”, în care se conturează o mișcare de simpatie faţă de gruparea PEGIDA (Europenii Patrioţi împotriva Islamizării Vestului), care a organizat proteste săptămânale în patru mari orașe ale Germaniei.

Antipatia faţă de musulmani se clădește pe frica de terorism, suscitată de ridicarea Statului Islamic, dar și pe o frică mai veche, generalizată, legată de nesiguranţa zilei de mâine, de pierderea locului de muncă și ajungerea la marginea societăţii, lucruri care atrag în mod natural antipatia faţă de imigranţi. În condiţiile în care multiculturalismul european a dat greş, lucru admis și de liderii politici, ce altă variantă ar fi existat?

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.