Canada ridică nivelul de alertă în ceea ce priveşte terorismul

741

Canada este bulversată de atacuri teroriste. Cel mai recent, de miercuri, a determinat autorităţile să închidă capitala Ottawa. Anterior, guvernul Canadei anunţase că nivelul de alertă privind terorismul a fost ridicat cu o treaptă, de la „scăzut" la „mediu”, în urma atacului asupra unui soldat canadian, care a avut loc luni, în regiunea Quebec.

Ridicarea cu o treaptă a nivelului de alertă nu este rezultatul unei ameninţări anume, după cum spune Christophe de Le Rue, purtătorul de cuvânt al ministrului Securităţii Publice, Steven Blaney, ci implică faptul că autorităţile recunosc capacitatea, posibilitatea şi intenţia unui individ sau ale unei grupări din Canada sau din străinătate de a comite un act terorist, notează europapress.es.

Prima ameninţare teroristă pe teritoriul canadian a avut loc luni, 20 octombrie, când un bărbat musulman extremist a lovit mortal cu maşina un soldat, în Quebec. Miercuri, 22 octombrie, Ottawa a fost scena altor incidente care au declanşat alarma teroristă. Un bărbat a deschis focul asupra unui militar la Monumentul Naţional Memorial de Război, după care au urmat alte focuri trase în parlamentul Canadei, incident soldat cu moartea atât a soldatului, cât şi a atacatorului. Prim-ministrul Canadei, Stephen Harper,  a declarat că aceste acţiuni, ale căror motive clare nu se cunosc încă, aveau se pare intenţia de a teroriza naţiunea şi amintesc tuturor faptul că nici această ţară nu este scutită de ameninţările teroriste, notează nytimes.com.

„Terorismul este în continuare cea mai mare ameninţare pentru siguranţa naţională a Canadei”, declara Steven Blaney într-un raport în luna septembrie, după ce guvernul a aflat că a crescut numărul islamiştilor suspecţi de activităţi teroriste care au legături în Canada. De asemenea, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a anunţat că membri ai grupului terorist Statul Islamic plănuiesc atacuri în SUA şi Canada.

Potrivit raportului menţionat, mai bine de 130 de canadieni care susţin activităţile extremiste se află în străinătate, iar dintre aceştia, cel puţin 30 în Irak şi Siria. Alţi 80 de canadieni s-au întors acasă din zonele de conflict, iar cei cărora plănuiau să călătorească în zonele de conflict le-au fost reţinute paşapoartele.

Potrivit raportului, nu există indicii că atacul ar fi iminent, însă măsurile de precauţie din partea autorităţilor sunt bine-venite.