Capitala Turciei a fost zguduită de un alt atac terorist

409

„Atentat terorist la Ankara” pare să fie titlul de groază care se repetă zilele acestea, de când Turcia a început să atace poziţiile kurde de la graniţa cu Siria, dar și pe cele din Irak, în încercarea de a opri înfiinţarea unei provincii kurde independente, după modelul celei din Irak.

Cel puţin 37 de persoane și-au pierdut viaţa și alte 125 au fost internate de urgenţă la spital după ce duminică seara s-a produs o explozie puternică într-o zonă foarte aglomerată din centrul Ankarei. La un post turc de televiziune s-a spus că explozia s-ar fi produs în urma coliziunii dintre o mașină și un autobuz, dar ulterior președintele a vorbit despre o mașină-capcană, despre care autorităţile turce cred că a fost detonată de către Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau de o grupare afiliată, deși atentatul nu a fost încă revendicat, scrie RFI.

Atacul vine la doar o lună după ce un convoi militar a fost atacat cu bombă, tot în Ankara, ucigând 28 de persoane și rănind multe altele. Acel atentat a fost revendicat de către o grupare militară kurdă, TAK, ca urmare a intervenţiilor militare externe ordonate de președintele turc. Cu toate acestea, autorităţile turce au dat vina pe un cetăţean sirian, membru al YPK, o extensie a PKK în Siria, unde Turcia desfășoară în prezent atacuri aeriene. Turcia, și în special Ankara, nu se află doar în atenţia kurzilor, ci și a grupării Stat Islamic, fiind parte din coaliţia condusă de Statele Unite împotriva terorismului, ceea ce înseamnă că baza sa aeriană de la Incirlik este folosită de avioanele coaliţiei pentru raiduri în Irak și în Siria.

Președintele Erdogan a jurat să „îngenuncheze” terorismul, după atacul de duminică seara. Președintele a spus că asemenea acţiuni nu duc decât la o și mai mare determinare din partea forţelor militare turce și reflectă faptul că „grupările teroriste pierd lupta împotriva forţelor armate și de aceea atacă civili”. Președintele a făcut apel la unitate naţională, spunând că Turcia se va folosi în continuare de „dreptul de a se apăra” pentru a preveni atacuri viitoare. „Poporul nostru nu trebuie să se teamă, lupta împotriva terorismului se va termina cu siguranţă în succes”, a mai spus el, conform BBC

Statele Unite au condamnat atacul și au reafirmat „parteneriatul cu aliatul nostru NATO, pentru combaterea terorismului”. De asemenea, Partidul Democratic al Poporului (HDP), un partid politic prokurd, a condamnat atacul, spunând că „împărtășește suferinţa cetăţenilor afectaţi”. HDP a fost de multe ori acuzat că este chiar o aripă politică a PKK-ului, din moment ce nu are un discurs acuzator la adresa partidului kurd, acuzaţie pe care a negat-o.