Germania ridică naţionaliști la guvernare

643

„Germania intră într-o eră politică periculoasă”, scrie revista Der Spiegel. Deși amintirea lui Hitler și a atrocităţilor sale este încă foarte proaspătă în mintea germanilor, care și-au promis să înveţe din greșeli și să nu le mai repete niciodată, iată o mică piatră în drum, și toate promisiunile dispar în ceaţă.

Nu criza economică a fost acea piatră, ci ceva mult mai sensibil: criza imigranţilor. Nu are rost să descriem ce părere avea Hitler despre unele categorii de persoane, dar seamănă destul de bine cu părerea pe care o au astăzi partidele naţionaliste germane. Nu ne așteptam ca la primele semne de probleme ceva mai serioase, germanii să fie gata să renunţe deja la democraţie și să se întoarcă la căi mai cunoscute. Însă asta pare să se întâmple astăzi.

Multe ţări au primit refugiaţi, și unele chiar mai mulţi decât Germania, însă se pare că pentru această ţară, care dă tonul în Europa, străinii constituie o problemă recurentă, fie ei evrei, fie arabi. Dacă Angela Merkel a vrut să aleagă calea mai umană și să își convingă concetăţenii să îi ofere sprijinul, realitatea arată că Merkel a scăzut în sondaje, este criticată în interiorul propriului partid, iar alegerile regionale de pe 13 martie, primele de la primirea refugiaţilor, arată că peisajul politic din Germania se schimbă rapid și se schimbă drastic.

Campania electorală a fost dominată de tema refugiaţilor, iar partidul Alternativa pentru Germania s-a folosit de această platformă pentru a combate multiculturalismul printr-un discurs naţionalist, populist şi xenofob și a cerut demiterea cancelarei şi folosirea armelor de foc pentru paza frontierelor. Care a fost rezultatul? AfD va avea deputaţi în landurile federale, unde au avut loc, duminică, alegeri regionale: Renania Palatinat, Baden Württemberg şi Saxonia Anhaltină, scrie RFI. Niciun partid din coaliţiile guvernamentale existente nu a reuşit să obţină majoritatea voturilor, ceea ce înseamnă că, deși landurile vor fi conduse în continuare de premierii actuali, noi parteneri incomozi pentru creștin-democraţie vor intra în formarea noilor coaliţii, nu doar AfD, ci și Partidul Stângii și ecologiștii.

„Oamenii părăsesc partidele tradiţionale de asemenea pentru a se alătura unor actori individuali. Și acești actori individuali nu mai au nevoie, în mod necesar, de un suport politic, pentru a se reprezenta. Suportul lor este internetul. Pentru că Merkel a abandonat zona dreaptă a CDU, AfD a umplut golul, stimulată de criza refugiaţilor. Aceasta ar putea însemna sfârșitul dominaţiei ferme a CDU asupra jumătăţii conservatoare a spectrului politic”, citează RFI.

The Economist afirmă despre AfD că este „marele câștigător al alegerilor” și avertizează că ceea ce a caracterizat cultura politică a Germaniei după al Doilea Război Mondial se apropie de final. Cele două partide mari ale Germaniei, „partidele poporului”, sunt forţate să intre în coaliţii care le vor știrbi, inevitabil, din identitate și din ideologie. Ceea ce nu este o noutate pentru alte ţări din Europa, dar este pentru Germania.