Și francezii se gândesc la un „Frexit”

156

Uniunea Europeană pare să fie din ce în ce mai instabilă, pe măsură ce din ce în ce mai multe persoane pun la îndoială sensul proiectului european, cât și rezultatele aderării la acesta.

Grecia a fost cât pe ce să fie dată afară din uniune (cel puţin așa s-au purtat discuţiile) de mai multe ori în ultimii ani. Marea Britanie a ameninţat să iasă de capul ei din uniune pentru a obţine niște concesii care au întrecut bunul-simţ, iar acum politicienii englezi sunt într-un plin război pro-contra Brexit, având în vedere că trebuie să obţină un anumit răspuns la referendum.

Faţă de Grexit, Brexitul a scos la iveală slăbiciunile Uniunii Europene, care a demonstrat că poate fi șantajată de orice mare economie europeană care vrea să obţină statut privilegiat. Acest lucru nu ar fi trebuit să fie posibil, dar Marea Britanie a demonstrat contrariul. Experţii au avertizat că, în urma cedării la șantaj, este posibil să avem de-a face cu un fenomen de contagiune. „Referendumul britanic este un laborator pentru alte referendumuri din Europa. O astfel de trivializare ar putea produce efecte devastatoare”, a explicat Anand Menon, profesor de politică europeană la Kings College, din Londra, conform RFI.

Ei bine, un număr covârșitor de francezi (44%) cred că Marea Britanie chiar ar trebui să părăsească UE, iar 53% și-ar dori să aibă și ei parte de un referendum cu privire la posibilitatea ca Franţa să iasă din UE. Procentele de populaţie din alte ţări membre UE care susţin aceeași idee sunt semnificative: 45% dintre germani și 47% dintre spanioli, conform unui sondaj realizat de Universitatea din Edinburgh și analizat în Le Monde. 

Publicaţia franceză mai menţionează că, după modelul britanicilor, 32% dintre francezi sunt în favoarea opririi de beneficii sociale în dreptul străinilor europeni în primii patru ani de muncă în ţară (comparativ cu 23% dintre germani și cu doar 17% dintre suedezi). Aceste cifre pot fi foarte ușor exploatate de dreapta politică, aflată pe val în Franţa. Vestea bună ar fi că, deocamdată, așa cum arată sondajul, doar 33% dintre francezi ar vota pentru Frexit, în timp ce 45% dintre francezi ar vota să rămână în UE, iar 22% nu au încă nicio opinie pe această temă.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.