Caricaturistul „Luz” părăsește redacţia Charlie Hebdo

103

Rénald Luzier, cunoscut și ca „Luz”, unul dintre caricaturiștii echipei redacţionale atacate de teroriștii islamiști și cel care a preluat conducerea editorială, creând și prima copertă de după atac, a anunţat că a decis să plece.

Luzier a declarat într-un interviu pentru Libération că această decizie personală îi va permite să preia „din nou controlul” asupra vieţii sale. Luz a intrat în vizorul presei după ce l-a pus pe profetul Mahomed pe coperta revistei satirice la doar o săptămână după ce 12 dintre colegii săi au fost uciși tocmai pentru caricaturile cu Profetul. Se pare că această atenţie din partea presei nu a fost benefică.

Nu mai știu pentru care Luz vorbesc. Pentru cel născut pe 7 ianuarie 1972 sau pentru cel născut pentru Franţa pe 7 ianuarie 2015”, a explicat el.

Atacul a transformat publicaţia Charlie Hebdo într-unul dintre cele mai cunoscute simboluri moderne ale libertăţii de exprimare. Se pare însă că, de la atacul din ianuarie 2015, tensiunile au crescut în interiorul redacţiei, din cauza încercării de trecere de la o publicaţie franceză de nișă la un brand global. „Managementul ia decizii pe care nu le înţelegem. Nu am avut timp să ne odihnim, nu ne-am gândit cine suntem ca indivizi și colectiv”, a mai spus el.

Fiecare ediţie pe care o facem este o tortură, pentru că ceilalţi nu sunt aici”, mărturisește Luz. În final, nu va mai fi Charlie Hebdo, dar va rămâne pentru totdeauna „Charlie”, citează Wall Street Journal.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.