„Războiul torturilor” se termină cu incriminarea creștinilor

195

Patronii creștini ai unei cofetării din Irlanda care au refuzat o comandă pentru un cuplu de homosexuali au fost daţi în judecată, într-o luptă care a ajuns pe primele pagini ale publicaţiilor internaţionale. Procesul s-a încheiat cu un verdict negativ pentru proprietarii cofetăriei.

Judecătoarea de la tribunalul din Belfast a conchis că nicio afacere nu iese de sub incidenţa legii antidiscriminare și că trebuie să se facă o diferenţă clară între o afacere care funcţionează pentru profit și o organizaţie religioasă. Managerii companiei vor trebui să plătească o sumă simbolică, de 500 de lire, pe care cuplul de homosexuali o va dona.

Judecătoarea a admis că viziunea religioasă personală a managerului este sinceră, dar nu și transferabilă asupra unei entităţi juridice, care funcţionează sub legile statului. Daniel McArthur, managerul companiei Ashers, s-a declarat „extrem de dezamăgit de verdict” și are de gând să se folosească de dreptul la apel.

„Verdictul sugerează că toţi proprietarii unei afaceri vor fi obligaţi să promoveze orice cauză sau campanie, indiferent că sunt sau nu de acord cu ea”, a declarat McArthur.

Vicepremierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness, s-a arătat încântat de finalul acestei lupte, spunând că pentru prea mult timp au fost homosexualii victimele discriminării și că „noi și legea suntem de partea lor”. Pe de altă parte, liderul partidului tradiţionalist, Kim Allister. a apreciat că „este o zi neagră pentru justiţie și pentru libertatea religioasă în Irlanda de Nord”, scrie BBC.

Paul Givan, politicianul care a propus introducerea unei „clauze a conștiinţei”, în urma cazului Ashers, a declarat și el că mulţi creștini vor vedea acest verdict ca un „atac” asupra convingerilor lor religioase.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.