Minciunile din cremele pentru protecţie solară

4598

Odată cu venirea sezonului estival, toată lumea știe că trebuie să folosească creme cu SPF pentru a se proteja de razele solare. Dar ce produs este cel mai bun? The Enviromental Working Group a publicat pentru 2015 ghidul cremelor cu protecţie solară.

Grupul a testat peste 1.700 de produse care conţin SPF, cum ar fi: balsamuri de buze, creme de zi, dar și creme dedicate protecţiei solare, și a descoperit că 80% dintre acestea oferă protecţie la un nivel inferior decât cel trecut pe ambalaj sau conţin ingrediente pe care nu ar trebui să le conţină.

Printre aceste ingredinte se numără oxibenzona și vitamina A. Oxibenzona este un compus organic derivat al benzofenonei (benzofenona-3) și totodată absorbant pentru razele UVB și UVA – filtru solar. Adăugând vitamina A, sensibilitatea pielii la soare crește. Unele studii recente indică faptul că efectul oxibenzonei este fotocarcinogen.

Vitamina A, sub forma de retinol palmitat, a fost prezentă în peste 20% dintre creme și 13% dintre produsele pentru buze. Raportul atrage atenţia că, deși acest ingredient va ajuta pielea să arate mai tânără, folosită pe pielea expusă la soare poate grăbi formarea leziunilor și tumorilor de piele, conform studiilor realizate de guvernul american, scrie Time.

Raportul mai arată că marca Neutrogena este cea care a obţinut cele mai proaste rezultate, promiţând un SPF mult mai mare decât cel real. De asemenea, deși produsele cu protecţie solară pentru bebeluși sunt notate ca „hipoalergenice”, conţin metilizotiazolinonă, un conservant prezent în multe produse cosmetice și care nu este sigur de folosit în produsele care nu necesită clătire, cum sunt cremele de corp, tocmai din cauza riscului apariţiei alergiilor cutanate.

Raportul avertizează că, în majoritatea cazurilor, protecţia solară maximă rămâne la 30-50 SPF, indiferent că pe ambalaj scrie 70 sau chiar 100. Consumatorii nu ar trebui să se încreadă în acești factori și apoi să nu mai ia alte măsuri de protecţie. Orice arsură de soare poate crește riscul de cancer. Administraţia Americană pentru Alimente și Medicamente ia în considerare interzicerea cremelor care pretind că au SPF 50+.