Franţa închide zeci de moschei radicale

321

Aproximativ 20 de moschei au fost închise în Franţa, din decembrie până în prezent, ca urmare a unei operaţiuni de deradicalizare, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Oficialul a declarat totodată că Franţa urmează să expulzeze mai mulţi predicatori extremiști.

Declaraţiile ministrului au venit pe fondul unei întrevederi care a avut loc la minister între Cazeneuve și președintele Consiliului Francez al Cultului Musulman, cu care a discutat despre finanţarea islamismului în Franţa, informează Mediafax.

În urma acestei întâlniri, ministrul de Interne a anunţat presa că se urmărește relansarea unei fundaţii a islamului în Franţa, care să transparentizeze finanţările moscheilor și să acţioneze ca o instituţie de control în sânul cultului musulman, garantând respectarea principiilor laicităţii. În cadrul instituţiei, imamii vor urma cursuri obligatorii de formare pentru prevenirea radicalizării.

O astfel de fundaţie a mai fost înfiinţată în urmă cu câţiva ani, însă activitatea acesteia a sfârșit în eșec, după ce instituţia a ajuns subiect de scandal fiindcă avea un singur donator.

Anterior deciziei anunţare de ministrul de Interne, și premierul francez Manuel Valls se declarase în favoarea unui control mai dur asupra moscheilor din Franţa.

Franţa este în stare de urgenţă de anul trecut, după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi. Starea de urgenţă a fost prelungită după atentatul terorist comis de ziua naţională la Nisa şi soldat cu 84 de morţi. Ţara găzduiește aproximativ 2.500 de moschei şi săli de rugăciune, dintre care 120 sunt considerate a promova o ideologie fundamentalistă salafistă.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.