Fundamentalismul islamic a luat locul comunismului

534

Fundamentalismul islamic a luat locul comunismului şi a devenit duşmanul principal al democraţiei, crede Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010.

Fundamentalismul islamic „nu este la fel de puternic cum a fost Uniunea Sovietică, dar este o provocare, deoarece militanţii fanatici sunt convinşi că, prin distrugerea culturii occidentale şi a tot ceea ce reprezintă aceasta, vor ajunge în Paradis", a precizat autorul peruan. În opinia sa, fanaticii musulmani sunt periculoşi pentru că sunt dispuşi să îşi jertfească viaţa în numele credinţei lor.

„Dar trebuie să ştim să ne apărăm, pentru a nu permite ca, prin utilizarea instituţiilor libertăţii, ei să se infiltreze în societăţile noastre şi să semene teroarea", a declarat Vargas Llosa. Totuşi, el a subliniat că „democraţia nu poate începe să folosească armele teroriştilor" şi că lupta împotriva extremismului musulman nu trebuie să ducă la o limitare a libertăţilor, notează Mediafax.

Vargas Llosa şi-a exprimat opiniile cu privire la fundamentalismul musulman în cadrul unui forum internaţional privind politicile publice, organizat în Chile de centrul de reflecţie Libertad y Desarrollo (Libertate şi dezvoltare).

Unii dintre liderii musulmani au un impact negativ asupra tinerilor, consideră muftiul cultului musulman din România, Yusuf Muurat. El a vorbit despre recentul atentat sinucigaş din Stockholm pe care l-a condamnat. „Sunt împotriva oricărei vărsări de sânge. Coranul spune lucrul acesta: «Cel care ucide un suflet ucide o societate întreagă»", a declarat Muurat.

„Religia islamică nu poate fi catalogată ca o religie a extremismului", a mai spus muftiul musulmanilor din România, care îi consideră responsabili pentru atitudinile şi gesturile extremiste pe liderii spirituali islamici. „Ştiu unde să îi atace pe oameni, ştiu cum să-i influenţeze în punctul sensibil. Ştiu cum să le predice Coranul. De aceea au şi impactul respectiv."

„Şi aici, în România, unele persoane, chiar şi unele fundaţii au legături cu aceşti lideri care într-un fel transmit partea radicală a islamului. Şi aici trebuie să fim foarte atenţi. Mai ales nouă, imamilor din România, ne revine un rol foarte dificil", a declarat Yusuf Muurat pentru romanialibera.ro.

Mai multe grupuri naţionaliste din Franţa au organizat, sâmbătă, la Paris, o conferinţă despre „islamizarea Europei". Conferinţa a reunit mai multe sute de persoane şi a fost transmisă şi pe internet.

„Rezistenţa împotriva islamizării este vie. Nimic nu o poate opri!" a anunţat grupul naţionalist Bloc Identitaire, unul dintre organizatorii conferinţei. La întâlnire a participat şi naţionalistul elveţian Oskar Freysinger care, în urmă cu un an, a luptat pentru interzicerea construirii de minarete în Elveţia. Participanţii la conferinţă au fost serviţi cu vin şi preparate din carne de porc, ştiut fiind faptul că acestea sunt interzise în religia islamică, notează usatoday.com.

Aproximativ 150 de persoane au protestat în faţa incintei unde s-a desfăşurat conferinţa. Protestatarii au purtat bannere pe care erau scrise mesaje de genul: „Uniţi împotriva islamofobiei" şi „Fasciştilor! Plecaţi din vecinătatea noastră!" Primarul Bertrand Delanoe a solicitat poliţiei pariziene să interzică această conferinţă, însă autorităţile poliţieneşti au permis desfăşurarea ei sub supraveghere.