Masacru în Fâșia Gaza

192

Cel puţin 16 persoane au fost ucise cu focuri de armă sau obuze de tanc și peste 1.400 de palestinieni au fost răniţi din cauza gazelor lacrimogene într-un atac sângeros izbucnit în urma unei demonstraţii în Fâșia Gaza, unde mii de persoane participau la un marș.

„Majoritatea morţilor aveau vârsta între 17 și 35 de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sănătăţii palestinian, dr. Ashraf al-Qidra.

Conflictul a izbucnit vineri după ce au avut loc manifestaţii pentru denunţarea blocadei israeliene asupra Fâșiei Gaza și pentru dreptul de întoarcere al palestinienilor plecaţi în alte ţări. Războiul Arabo-Israelian din 1948 a creat un exod masiv de palestinieni. Mulţi dintre ei trăiesc în Cisiordania şi în ţările vecine, în contextul în care Israelul nu permite revenirea lor.

În prima zi de protest pașnic, din cele șase săptămâni plănuite, zeci de mii de oameni, în marea majoritate femei și copii, plănuiau să se adăpostească la câteva sute de metri de frontiera israeliană, care înconjoară Fâșia Gaza pe o distanţă de 362 km pătraţi, pe două laturi. Dar, din cele 5 tabere formate, grupuri de tineri s-au apropiat de graniţă în mai multe puncte și au început să arunce cu pietre și să ardă anvelope. Pe parcursul zilei, soldaţii israelieni au răspuns prin deschiderea focului. În urma conflicului sângeros, președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă zi naţională de doliu, când sunt planificate mai multe demonstraţii.

Autorităţile israeliene au precizat că au poziţionat lunetiști și au răspuns la „revolta” palestinienilor cu „mijloace de dispersare” și „focuri de armă împotriva principalilor instigatori” și și-au exprimat convingerea că mișcarea a fost orchestrată de gruparea islamistă Hamas, identificând „atacuri teroriste sub camuflajul revoltelor”.

„A fost o tentativă de atac a unei celule teroriste”, este opinia armatei israeliene. Reprezentanţi ai armatei au pus la dispoziţia jurnaliștilor o filmare care arată că bărbaţi palestinieni par să încerce să distrugă și să escaladeze gardul de separare al frontierei. De asemenea, reprezentanţi ai armatei au susţinut că au respectat reguli militare stricte pentru a face faţă unei mulţimi de 30.000 de persoane răspândite de-a lungul graniţei și că au răspuns corespunzător la atacurile protestatarilor, care au folosit cocktailuri molotov și pietre, au ars anvelope și au încercat să spargă gardul.

Premierul izraelian, Benjamin Netanyahu, și-a exprimat aprecierea faţă de armata israeliană pentru apărarea graniţelor ţării. „Israelul va acţiona ferm și decisiv pentru a-și proteja suveranitatea și securitatea cetăţenilor”, a afirmat acesta. „Comunitatea internaţională nu trebuie înșelată de această adunare teroristă bine organizată și violentă”, cum îi descrie ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, pe protestatarii palestinieni. „Conducerea Hamas se joacă cu vieţile voastre”, a scris ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, pe contul său de Twitter.

Pe de altă parte, mulţi demonstranţi au spus că au protestat pașnic. Familia unui tânăr, Badr Sabbagh, în vârstă de 20 de ani, a declarat că tocmai ajunseseră în zonă și priveau demonstraţiile când tânărul a fost împușcat. Ei au respins afirmaţia armatei israeliene conform căreia toţi cei care au fost uciși au fost implicaţi în acte de violenţă. Familia unui alt tânăr în vârstă de 22 de ani ucis în conflicte a explicat: „Nu avea niciun pistol, niciun molotov, nicio anvelopă. Asta dăunează israelienilor, o anvelopă? El nu mergea spre partea israeliană. El fugea de ei.”

Consiliul de Securitate al ONU a purtat discuţii de urgenţă pentru a evalua riscurile unor noi conflicte, dar nu s-a ajuns la un acord cu privire la o declaraţie oficială. Totuși „există temeri că situaţia s-ar putea deteriora în zilele următoare”, a declarat Tayé-Brook Zerihoun, secretar general adjunct al afacerilor politice ONU, iar secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut o investigaţie independentă și transparentă a conflictelor, întrucât utilizarea focului deschis împotriva civililor a fost o „încălcare flagrantă a legilor internaţionale”.

Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a precizat că ceea ce s-a întâmplat în Gaza a fost un „masacru” și a declarat că „se așteaptă de la Consiliul de Securitate să-și asume responsabilitatea și să găsească soluţii la tensiunile existente, care reprezintă în mod clar o ameninţare la adresa păcii și securităţii internaţionale”.