Moartea lui Osama, un subiect dificil pentru predicatori

33

Weekendul acesta predicatorii din biserici, sinagogi sau moschei au avut un subiect dificil de comentat în predicile lor – moartea lui Osama. Cazul a adunat în timpul săptămânii sute de reacţii oficiale, dincolo de demonstraţiile publice în care americanii au ieșit pe străzi sărbătorind evenimentul.

Anunţul morţii lui Osama ben Laden a fost făcut pe 1 mai, duminică seara (ora Americii). Ca atare weekendul trecut a fost primul în care, de vineri până duminică, în moschei, sinagogi sau biserici subiectul a fost urmărit în programele religioase ale acestor locașuri de închinare. Unii predicatori nu au vorbit deloc despre eveniment, alţii l-au privit ca pe o nouă dovadă a păcatului și tragediei neamului omenesc, subliniind căutarea păcii. La extrema opusă, unii vorbitori l-au exploatat pentru a arăta victoria binelui asupra răului, dovedind că „s-a făcut dreptate". Nota dominantă a mesajelor din locașurile de închinare a fost aceea de a evalua evenimentul în lumina relaţiei omului cu Dumnezeu și cu aproapele, de a-l aprecia ca un rău oprit violent, fără a-l sărbători într-un mod festiv. Associated Press remarcă totuși o oarecare disonanţă între valorile predicate la amvoane, și ascultate de enoriași, și explozia publică de bucurie de pe străzile americane.

„Poate că s-a făcut dreptate, dar catolicii nu se bucură de moartea unei fiinţe umane", a spus reporterilor Rev. Stephen Mimnaugh. Preotul nu a rostit niciun cuvânt în predica sa despre evenimentul internaţional deși biserica St. Francis of Assisi din Manhattan l-a avut ca enoriaș pe capelanul pompierilor din New York, prima victimă înregistrată în urma atacului terorist.

La polul opus, alţii au exploatat evanghelistic evenimentul. „Osama ben Laden, Satana și biruinţa finală a lui Iisus", scria pe un panou la poarta unei biserici baptiste din Virginia. Rev. David Howard a ales acest titlu pentru predica de duminică considerând că literul terorist a fost un instrument al Satanei, și a fost adus acum la judecata lui Dumnezeu. „Trebuie să ne rugăm pentru oamenii răi, ca Dumnezeu să le schimbe vieţile. Dar dacă nu-și schimbă vieţile, în special aceia care au o putere deosebită în distrugerea și rănirea altora, atunci ne rugăm pentru sfârșitul lor, pentru că aduc prea multă durere."

În general, însă, reacţiile predicatorilor au fost moderate. Într-o biserică baptistă din Chicago pastorul Charles Lyons a spus adunării că uneori „răul trebuie oprit". „Nu ne bucurăm pentru moartea omului numit Osama ben Laden, totuși adevărul oferă platforma în baza căreia se face dreptate." În Boston Rev. Bill Kelly a recunoscut că reacţia emoţională publică este totuși de înţeles, în ciuda distanţei pe care ar trebui să o avem faţă de o vărsare de sânge. „Aici au fost iniţiate atacurile criminale" a spus preotul, „aici s-au adunat timp de 10 ani mânie, durere și frustrare." Alte reacţii ale liderilor religioși creștini au apărut deja în primele zile, de la Vatican la liderii bisericilor anglicană și ortodoxă, cu toţii susţinând că eliminarea răului este de dorit dar nu asociată obigatoriu cu bucuria pentru uciderea unor fiinţe umane.

Și reprezentanţi ai religiilor necreștine au fost moderaţi, și totuși fermi. Liderul budist tibetan Dalai Lama a afirmat că deși ben Laden merita compasiune și chiar iertare ca fiinţă umană, uneori e necesar să se ia contra-măsuri.

Mesajul rostit în weekend într-una din cele mai mari moschei ale Americii a fost unul dintre cele mai neechivoce. „Nu există nicio îndoială că acest om a fost un criminal, un ucigaș", a spus imamul Hassan al-Qazwini credincioșilor veniţi la the Islamic Center of America din Detroit. „Mâinile sale au fost pătate de sângele a mii de oameni, deopotrivă musulmani sau nu." Conform Coranului, a reamintit Qazwini, oricine ucide o persoană nevinovată este „sortit iadului pentru totdeauna" subliniind faptul că Osama a „comis atrocităţi împotriva unor oameni nevinovaţi în timp ce scanda Allahu akbar – Dumnezeu este mare." Qazwini a mai spus că musulmanii nu sunt încurajaţi să sărbătorească evenimentul, dar au primit cu bucurie vestea eliminării lui Osama condiderând că este o ocazie în care „s-a făcut dreptate".

Rabinul reformator Eric Wisnia din New Jersey a reamintit că de Paște evreii sărbătoresc într-un mod deosebit cele 10 plăgi căzute asupra Egiptului. Astfel ei își înmoaie degetele în vin de 10 ori, dar nu se ling pe degete apoi pentru a arăta că nu se bucură de durerea altora. Rabinul conservator Gerald Zelizer a spus că deși Talmudul îţi permite să ucizi în auto-apărare, „obligaţia aceasta nu-ţi aduce și privilegiul de a te bucura de deznodământ." În predica sa Zelizer a reamintit că teroristul a fost ucis în ziua Comemorării Holocaustului, sărbătorită anul acesta în America pe 1 mai. El a sugerat că ceea ce se spune în dreptul lui Adolf Hitler ar putea fi spus și în dreptul lui Osama: „Fie ca numele lui să fie șters și pomenirea lui să fie uitată."