Noul lider Al Qaida: Bin Laden era blând și bun

172

Ayman al-Zawahiri, cel care a preluat conducerea reţelei Al Qaida după uciderea lui Osama bin Laden în luna mai, a declarat într-o înregistrare video că fostul lider era „blând" și „bun", informează BBC.

Înregistrarea, intitulată „Zile cu Imamul: Partea I", durează aproximativ 30 de minute și a fost postată pe câteva site-uri jihadiste.

Zawahiri a spus că a creat clipul video pentru a arăta publicului „latura umană" a lui Bin Laden și pentru a vorbi despre marea lui loialitate.

„Lumea nu ştie că acest om a fost delicat, blând, bun și a avut sentimente rafinate, chiar și atunci când viaţa era dura," spune Zawahiri în clipul video. „Nu am văzut niciodată un om ca el."

Zawahiri, care l-a întâlnit pe Bin Laden în Pakistan la mijlocul anilor 1980, atunci când amândoi sprijineau grupările armate care se luptau cu forţele sovietice din Afganistan, a descris timpul petrecut cu Bin Laden ca „o onoare".

El îşi aminteşte cum a reacţionat Bin Laden atunci când Zawahri a primit vestea că unii membri ai familiei sale au fost ucişi. Cu lacrimi în ochii, Bin Laden a venit să-l vadă şi l-a îmbrăţișat.

Zawahri a adăugat că Bin Laden era un tată devotat copiilor săi, acordând o atenţie deosebită educaţiei acestora, în ciuda continua faptului că adesea erau nevoiţi să se mute din loc în loc.

„Toţi cei apropiaţi lui au observat educaţia rafinată și nobilă a copiilor lui," a mai spus Zawahiri, adăugând că Bin Laden angajase un profesor care ameninţa să îi bată pe copii cu un bat dacă nu învăţau Coranul.

Bin Laden, a spus Zawahiri, nu a dorit ca cei care au participat în atacurile de la 11 septembrie – care au ucis aproape 3.000 de oameni – să fie uitaţi.

„Șeicul își amintea cu bunătate, recunoştinţă şi emoţie de memoria celor 19 frati care au atacat idolul a epocii noastre, America," a mai spus Zawahiri, adăugând că Bin Laden „își amintea de aceşti fraţi cu extremă fidelitate."

Noul lider își amintește că odată, când cei doi s-au ascuns în munţii Tora Bora din Afganistan, Bin Laden a scris certificate de deces pentru fiecare dintre teroriștii decedaţi, temându-se că, dacă el va fi ucis, și memoria „acestor eroi martiri" va fi uitată.

Analiștii sugerează că noul lider a împărtășit aceste amintiri emoţionante pentru a-și crește propria popularitate printre actualii membri al-Qaida, prin sublinierea apropierii sale cu fostul lider.