Osama ben Laden a fost ucis

39

Osama ben Laden, cel mai cunoscut terorist al lumii, a fost ucis de trupele speciale americane. Anunţul a fost făcut de Barack Obama duminică seara (ora Americii), pe data de 1 mai. Știrea „breaking news", mediatizată pe toate canalele, reprezintă împlinirea unei ţinte foarte importante a luptei împotriva terorismului din ultimii 10 ani.

Osama ben Laden, cel mai cunoscut terorist al lumii, a fost ucis de trupele speciale americane. Anunţul a fost făcut de Barack Obama duminică seara (ora Americii), pe data de 1 mai. Știrea „breaking news", mediatizată pe toate canalele, reprezintă împlinirea unei ţinte foarte importante a luptei împotriva terorismului din ultimii 10 ani.

„În seara aceasta pot informa poporul american și întreaga lume că Statele Unite au condus o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul Al Qaeda și teroristul responsabil de moartea a mii de bărbaţi, femei și copii nevinovaţi." Anunţul a fost făcut în dimineaţa zilei de luni (ora României) de președintele american Barack Obama. „Dispariţia lui ben Laden ar trebui să fie primită cu bucurie de toţi cei ce cred în pace și în demnitatea umană", a mai spus Obama. „S-a făcut dreptate."

Cel mai cunoscut terorist islamist al ultimului deceniu, liderul Al Qaeda a fost autoritatea supremă a operaţiunilor de la 11 septembrie 2001. Încă înainte de 9/11, Osama ben Laden se afla pe lista celor mai căutaţi infractori ai FBI-ului, după ce, într-un interviu difuzat de CNN în 1997, Osama ben Laden declara Jihadul împotriva Statelor Unite ale Americii. Din 11 septembrie 2001 liderul terorist a ocupat primul loc al topului celor mai căutaţi infractori, având pusă asupra capului său o recompensă de 25 de milioane de dolari. În 2001 președintele George W. Bush spunea cu privire la ben Laden: „Vreau să se facă dreptate. Era un poster vechi în Vestul sălbatic care spunea: Viu sau mort!"

Prima informaţie cu privire la locaţia liderului Al Qaeda a apărut în august, anul trecut. Reședinţa sa părea să se afle într-o zonă pakistaneză foarte populată, în orașul Obbottabad, nu în pustietăţile munţilor sau în Afganistan. Clădirea era înconjurată de ziduri înalte de 6m, nu avea paznici ci doar sârmă ghimpată, nu avea conexiuni de telefonie sau internet. Specialiștii CIA au dedus că locaţia de un milion de dolari este centrul de comandă al unui grup de teroriști.

Săptămâna trecută informaţiile acumulate au fost suficiente pentru a autoriza operaţiunea. La primele ore ale dimineţii de duminică a avut loc atacul forţelor speciale americane asupra reședinţei unde se afla Osama ben Laden. Trupul neînsufleţit al lui Osama se află în custodia armatei americane, au declarat oficiali americani care au dat asigurări că deţinerea trupului se face în condiţii care nu încalcă tradiţia islamică cu privire la gestionarea trupului unui musulman mort.

După ora 21, Obama a vorbit la telefon cu George W. Bush și Bill Clinton, pe care i-a informat cu privire la succes. Într-un comunicat ulterior, Bush a declarat: „Lupta împotriva terorii continuă, dar în seara aceasta America a transmis un mesaj foarte clar: Indiferent cât de mult va dura, tot se va face dreptate."

Între cei uciși alături de ben Laden este unul dintre fiii său, care era membru în eșalonul superior al reţelei. Oficialii americani consideră că lovitura este una căreia Al Qaeda îi va face cu greu faţă, dar nu au oferit nicio informaţie cu privire la starea sau locaţia celui care este nr. 2 în reţeaua teroristă, Ayman as-Zawahri.

În Statele Unite, mii de oameni s-au adunat în miez de noapte pentru a sărbători anunţul, atât în faţa Casei Albe, la Washington, cât și la Ground Zero în New York. Dolarul american a câștigat pe pieţe, iar preţul petrolului a scăzut, ca urmare a anunţului privind moartea lui ben Laden. Anunţul a generat însă și o avertizare către toate ambasadele americane din lume și pentru turiștii americani, cu privire la potenţiale atacuri ale militanţilor islamiști extremiști.