Parlamentul European adoptă registrul european de date ale pasagerilor din transportul aerian

446

Parlamentul European a validat joi introducerea unui registru european de date ale pasagerilor, pentru a putea monitoriza informaţiile legate de călătorii intra- și extraeuropeni. Legea a fost propusă de oficialii din unităţile de combatere a terorismului în urmă cu mai mulţi ani, însă abia anul acesta Parlamentul s-a pus de acord să o adopte, cu 461 de voturi pentru și 179 împotrivă.

Statele Uniunii Europene vor avea la dispoziţie doi ani pentru a translata directiva în legislaţia naţională, iar proponenţii legii speră ca această mutare să ajute autorităţile să depisteze și să monitorizeze mai bine itinerariile suspecte.

Noua legislaţie o completează pe cea aflată în vigoare, potrivit căreia companiile aeriene pot oferi date privind pasagerii lor autorităţilor naţionale, prevăzând condiţii mult mai clare în baza cărora instituţiile de stat pot avea acces la aceste informaţii.

Propunerea supusă la vot în urmă cu cinci luni poate fi consultată online pe site-ul Parlamentului European.

Passenger Name Record este umbrela sub care sistemul computerizat de rezervări, pe care îl folosesc companiile aeriene, reunește informaţiile privind pasagerii în timpul rezervării și al procedurilor de check-in. Acestea pot varia de la informaţii privind datele călătoriilor, la itinerariul rezervat, la informaţii privind biletele, detaliile de contact și informaţii privind bagajele și tipul de plată ales.

Utilitatea accesului la aceste date stă în identificarea mai bună a persoanelor care nu au fost anterior suspectate de implicare în activităţi teroriste sau în infracţiuni grave. Dacă datele analizate vor ridica suspiciunea că o anumită persoană ar putea fi implicată într-o astfel de infracţiune, atunci acea persoană ar putea deveni obiectul unor anchete întreprinse de autorităţile competente.