Primele imagini cu elevele răpite de Boko Haram în urmă cu doi ani

761

Un clip transmis guvernului nigerian de către gruparea islamistă Boko Haram a trezit simultan speranţă și groază în inimile părinţilor ai căror fete au fost capturate de teroriști într-o operaţiune în urma căreia 276 de fete au fost răpite din școala unde învăţau.

„Fără îndoială sunt fetele noastre… tot ce vrem este ca guvernul să ne aducă fetele acasă”, a declarat Yana Galang, una dintre mamele care și-a recunoscut copilul în filmare și a identificat și alte cinci dintre fetele date dispărute.

Răpirea celor 276 de eleve (dintre care 57 au reușit să se elibereze, însă 219 sunt în continuare într-o situaţie incertă) a atras numeroase critici la adresa guvernului nigerian, incapabil să gestioneze problema terorismului proferat de organizaţia Boko Haram. Campania „Aduceţi-ne fetele înapoi acasă” (Bring Back Our Girls) a avut răspândire internaţională și a implicat personalităţi publice precum Michelle Obama, prima doamnă a Statelor Unite.

Amnesty International apreciază că circa 2.000 de copii au ajuns în mâinile teroriștilor, din 2014 până astăzi. Iar UNICEF avertizează că organizaţia islamistă activă în nordul Nigeriei folosește copiii drept detonatori pentru atentate kamikaze. Creșterea numărului de atacuri sinucigașe comise de copii este alarmantă: dacă în 2014 4 astfel de atacuri au fost conduse de copii, în 2015 și la începutul lui 2016 numărul acestora a crescut la 44.

Cel mai des sunt folosite fetele, scrie un raport dat publicităţii miercuri de UNICEF. Băieţii, în schimb, sunt obligaţi să își atace propriile familii pentru a-și demonstra loialitatea faţă de ideologia grupării, relatează Mediafax.

Foto: wikimedia.org