Paștele catolic, întâmpinat cu atentate asupra creștinilor

287

Paștele catolic a purtat anul acesta marca vremurilor pe care le trăim. În timp ce papa Francisc și-a temperat mesajul de speranţă creștină cu o denunţare a terorismului, vorbind despre victimele atacurilor din Europa, Africa și restul lumii, creștinii din Pakistan au suferit o pierdere de nedescris.

Duminică, zeci de mii de oameni au așteptat la cozi interminabile, s-au supus controalelor de securitate și detectoarelor de metale pentru a putea aculta discursul tradiţional pe care suveranul pontif îl ţine de la balconul Bazilicii Sf. Petru cu această ocazie specială. De mai mulţi ani, islamiștii extremiști au pus Vaticanul și Roma pe lista ţintelor potenţiale, dar, în ciuda ameninţărilor, Francisc și-a păstrat obiceiul de a fi aproape de oameni și a făcut înconjurul Pieţei în papamobil, având contact fizic cu oamenii de rând, care îl așteptau cu mâinile întinse.

În discursul său, papa a spus că, „pentru cei care cred, Iisus care a înviat a triumfat, totodată, asupra răului și păcatului” și și-a exprimat speranţa că acest lucru ne va apropia de victimele terorismului, „această formă de violenţă brutală și oarbă”. Totodată, papa a amintit că „Paștele ne invită pe toţi să nu uităm de bărbaţii și femeile care caută un viitor mai bun, de un număr din ce în ce mai numeros de migranţi și refugiaţi, inclusiv mulţi copii, care fug de război, de foamete, sărăcie și injustiţie socială”, citează Time.

Așa cum a făcut de mai multe ori până acum, papa a deplâns faptul că, „de prea multe ori, acești fraţi și aceste surori întâlnesc pe drum mai degrabă moartea sau respingerea din partea celor ar putea să îi primească și să îi ajute”. Unele ţări europene au ridicat garduri de sârmă ghimpată la graniţe, în timp ce alţii și-au exprimat preferinţa pentru refugiaţii creștini în locul celor musulmani, adică majoritatea refugiaţilor sirieni. La finalul mesei catolice, papa s-a oprit să discute cu regele și regina Belgiei, care au participat la ceremonie.

Dezastru pentru creștinii din Pakistan

Duminică seara, pe când creștinii pakistanezi se pregăteau să închidă ziua sfântă de Paște, un jihadist sinucigaș s-a detonat într-un parc de copii din orașul pakistanez Lahore, ucigând 70 de oameni, dintre care cei mai mulţi femei și copii, și rănind alţi 300, conform BBC. Bomba a fost detonată în parcarea parcului, lângă locul de joacă al copiilor. În mod evident, atentatul a fost planificat pentru a provoca ravagii de neînchipuit pentru familiile de creștini din ţara musulmană, fiind printre primele atacuri care vizează în mod special copiii, lucru care scoate încă o dată în evidenţă, dacă mai era nevoie, lipsa de scrupule a celor care pretind că omoară în numele lui Allah. Un bărbat a declarat că parcul era atât de plin când a ajuns el, încât nu a putut intra și s-a dus la o cantină în apropiere, de unde a auzit explozia. „Toată lumea s-a panicat, fugind în toate direcţiile. Mulţi s-au blocat la poarta parcului. Erau cadavre peste tot”, povestește acesta. 

Slate scrie că o semnificaţie aparte are și faptul că explozia a avut loc în Punjab, care este cea mai mare, mai bogată și mai liberală provincie din Pakistan și o „fortăreaţă” pentru premierul Nawaz Sharif. Aceasta a fost ferită în ultimii ani de asemenea incidente. Guvernul din Punjab a ordonat închiderea tuturor parcurilor publice și a decretat trei zile de doliu. Astfel, locul ales ar putea avea și o însemnătate politică, dar totodată transmite ideea că nicio clasă politică sau socială nu este ferită de ameninţarea terorismului. O facţiune a talibanilor pakistanezi, Jamaat-ul-Ahrar, a revendicat atacul.

Creștinii pakistanezi formează 1,6% din populaţie, a doua cea mai minoritate religioasă după hinduși. Majoritatea populaţiei creștine se concentrează în Karachi și Punjab și este formată din descendenţi ai castelor hinduse de jos, care s-au convertit sub ocupaţie britanice. Numărul atacurilor asupra creștinilor, cu ţintirea bisericilor și a spitalelor din satele de creștini, a crescut în ultimii ani. Cel mai grav s-a înregistrat în 2013 și a avut ca rezultat 80 de morţi. Se preconizează că atacul de duminica trecută va urca în acest top rușinos. Pakistanul a suferit violenţe numeroase din partea talibanilor din cauza activităţilor ilicite și a problemelor sectare.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.