Stat Islamic revendică prăbușirea avionului EgyptAir

755

Ieri, un avion al companiei EgyptAir, care zbura dinspre Paris spre Cairo, a dispărut de pe radar după ce a intrat în spaţiul aerian al Egiptului, cu aproximativ 10 minute înainte de decolare. Acum, gruparea teroristă Stat Islamic revendică prăbușirea avionului.

Încă nu există nicio ipoteză oficială care să explice de ce s-a prăbușit zborul MS804, care transporta la bord 66 de persoane, inclusiv pe membrii echipajului. Este vorba de 30 de cetăţeni egipteni, de 15 francezi și de cetăţeni din Marea Britanie, Belgia, Irak, Kuwait, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria si Canada. Avionul avea o vechime de doar 13 ani și acumulase 48.000 de ore de zbor. Comandantul echipajului, Mohamed Said Shoukair, avea peste 6.200 de ore de zbor la activ, dintre care peste 2.000 pe avionul respectiv, un A320.

Avionul a decolat de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris la ora locală 23:09, miercuri noaptea. Avionul a intrat în spaţiul aerian grecesc la ora locală 02:24, iar după aproximativ 20 de minute s-a înregistrat o convorbire cu controlorii de trafic greci în timp ce avionul zbura deasupra insulei Kea. Pilotul părea să aibă o dispoziţie bună și nu a raportat niciun fel de probleme. Controlorii au încercat să mai contacteze aeronava înainte ca aceasta să iasă din spaţiul aerian grecesc, dar nu au primit niciun răspuns, nici când au încercat să apeleze prin frecvenţa de urgenţă. Avionul a intrat în spaţiul aerian egiptean, dar, la ora locală 02:30, a dispărut de pe radar, la aproape 280 km de coasta egipteană. Operaţiunile de căutare și salvare au început cu 15 minute mai târziu.

Conform ultimelor informaţii, ministrul grec al Apărării a confirmat că, înainte să dispară de pe radar, avionul a virat brusc de două ori și a pierdut altitudine. „S-a întors cu 90 de grade spre stânga și apoi cu 360 de grade spre dreapta și altitudinea a scăzut de la 11.300 m la 4.600 m, iar apoi avionul a dispărut de pe radar la 3.000 m”, citează BBC. Oficialii greci investighează acum mărturia unui pescar care ar fi văzut o flacără pe cer la aproximativ 240 km de insula Karpathos. Cercetările din acea zonă au scos la suprafaţă ceea ce s-a crezut a fi o parte din avion, însă ulterior EgytAir a infirmat.

Avionul nu a transmis niciun semnal că ar avea probleme, iar majoritatea oficialilor egipteni, francezi, chiar și americani și ruși cred că un atac terorist este o variantă mai probabilă decât problemele mecanice. „Există o probabilitate mai mare ca avionul să fi fost vizat de un atac terorist decât să fi avut o problemă tehnică”, declara ministrul egiptean al aviaţiei civile, Sherif Fatih, înainte de anunţul făcut de gruparea teroristă Stat Islamic.

Conform agenţiei AMAQ, afiliată reţelei teroriste, un pasager irakian s-ar fi aruncat în aer la bordul avionului dispărut. Informaţia a fost confirmată de surse islamiste citate de Centrul European pentru Studii Strategice si Securitate (ESISC), dar mesajul de revendicare nu a putut fi confirmat și din surse independente, notează Hotnews. Reprezentanţii companiei preferă să se rămână la statutul de avion „pierdut” și să lase deschise toate variantele pentru ce ar fi putut cauza prăbușirea, până la găsirea resturilor aeronavei.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.