Anglia avertizează că trăim deja o „apocalipsă a infecţiilor”

2352

Profesoara de hemoglobinopatie Sally Davies, care a primit titlul de Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE), și care ocupă funcţia de consilier de top al guvernului britanic pe probleme de sănătate, avertizează că ne aflăm deja într-un fel de apocalipsă a infecţiilor care nu mai răspund la antibioticele curente și care provoacă 50.000 de decese anual, doar în SUA și Europa, dar care ajunge la 700.000 de morţi la nivel mondial.

Davies și-a asumat un rol de top în lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene (AMR) în Anglia, dar și la nivel global. Ea descrie ameninţarea reprezentată de ineficienţa tratamentelor cu antibiotic pentru întreaga lumea ca fiind la fel de gravă precum ameninţarea terorismului și a încălzirii globale, scrie The Guardian. De la tuberculoză la gonoree, infecţiile care odată erau relativ ușor de tratat cu antibiotice devin ameninţări serioase pentru starea de sănătate la nivel global. Se estimează un număr de aproape 500.000 de cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente (TB-MDR) pe an și 190.000 de decese din cauza asta.

Anunţul nu ar trebui să ne mire, în condiţiile în care un studiu de anvergură anunţă că o treime din antibioticele pe care medicii americani le prescriu pacienţilor sunt nefolositoare pentru tratarea problemelor cu care aceştia se prezintă la medic. Asta înseamnă că aproximativ 47 de milioane de reţete de antibiotice sunt eliberate anual pentru copii și adulţi care nu au nevoie de ele, pentru că suferă de boli virale, cum ar fi gripa, bronșita, dureri în gât, răceli ușoare etc., deși se știe că supra-administrarea de antibiotice a dus la apariţia unor bacterii rezistente la tratamentele care există pe piaţă în acest moment. „Cu toţii am auzit că aceasta este problema și am înţeles ideea generală că se dau prea multe antibiotice. De aceea este important acest studiu, pentru că vine cu date concrete”, a explicat David Hyun, unul dintre cei care au lucrat la acest proiect al Centrului de Cercetare Pew și care a publicat un raport și în JAMA.

Conform raportului prezentat de Davies înaintea executivului britanic, ne aflăm în faţa unei ameninţări care ar putea să ne împingă înapoi în Evul Mediu, din punct de vedere al medicinei și al speranţei de viaţă. Dacă nu se iau măsuri eficiente, vom ajunge ca, în anul 2050, o persoană să moară la fiecare trei secunde din cauza unei infecţii pentru care nu mai există tratament. Asta înseamnă 10 milioane de decese pe an. Fără antibiotice, operaţiile chirurgicale vor deveni din nou extrem de periculoase, iar transplanturile, practic imposibile. Nașterile vor ajunge și ele mai periculoase, iar pneumoniile ar putea deveni din nou „cel mai bun prieten al persoanelor în vârstă”, așa cum era cunoscută boala în era pre-antibiotice.

Companiile farmaceutice nu au mai descoperit niciun antibiotic nou de aproape 40 de ani, iar rezistenţa dezvoltată de bacterii la antibioticele actuale se pare că este mai rapidă decât sunt oamenii la inventarea unor formule noi. Asta înseamnă că până și antibioticele actuale ar trebui folosite doar în regim de urgenţă, când toate celelalte opţiuni s-au epuizat, și în doze cât mai mici. Trebuie depus un efort global de conștientizare a acestei probleme, găsite noi ghiduri de prescriere și folosire a antibioticelor și, în același timp, trebuie depus un efort financiar global de investiţii majore la capitolul de cercetare și dezvoltare de antibiotice, la fel de important ca efortul de reducere a poluării, de exemplu.