A supravieţuit după ce a fost împușcată de talibani pentru convingerile ei

93

O bloggeriţă activistă de doar 14 ani a fost împușcată în cap, marţi, pe drumul de întoarcere de la școala din Valea Swat (Pakistan). Incidentul a atras atenţia la nivel internaţional, mai ales că, în decembrie, guvernul pakistanez acordase adolescentei Premiul Naţional pentru Pace, în semn de recunoaștere a curajului ei de a expune dificultăţile vieţii în umbra regimului taliban.

Gruparea Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) a revendicat imediat atacul și a ameninţat că incidentul ar trebui să fie o avertizare pentru copiii care participă la activităţi „cu filosofie seculară". Despre adolescenta care a fost împușcată, insurgenţii au spus că „era pro-vest", că „vorbea împotriva talibanilor și îl numea pe președintele Obama idolul ei", potrivit cotidianului pakistanez Express Tribune.

Opinii interzise 

Malala Yousafzai vorbea public despre drepturile copiilor în Swat și fusese chiar nominalizată pentru un premiu internaţional pentru pace special pentru copii. „Locuitorii din Swat nu sunt teroriști", declarase ea într-un interviu pentru Al Jazeera, în 2010, într-o perioadă în care talibanii băteau în retragere. „Dacă această generaţie nu va primi stilouri, va primi arme de la teroriști," a mai spus Malala în interviu.

Adolescenta întreţinea un blog pe site-ul BBC pentru vorbitorii de urdu, pe care îl semna cu pseudonimul Gul Makai. Acolo Malala povestea experienţele cu care este nevoit să se confrunte zilnic un copil de 11 ani, într-unul din cele mai periculoase și izolate locuri din Pakistan. Potrivit revistei Time, într-o postare datată cu 14 ianuarie 2009, în ziua de dinaintea intrării în vigoare a unui edict taliban care i-a închis școala, Malala scria: „fiindcă astăzi a fost ultima zi la școala noastră, ne-am hotărât să mai stăm puţin în curtea școlii și să ne jucăm. După cum văd eu lucrurile, școala se va redeschide într-o zi dar, când am plecat, m-am uitat la clădirea ei ca și cum nu m-aș mai întoarce aici."

Reacţii la atac 

Miercuri dimineaţă, presa anunţa că operaţia Malalei a fost un succes și că medicii au reușit să înlăture cu bine glontele care s-a oprit în craniul adolescentei. Mii de oameni din toată lumea i-au trimis tinerei bloggeriţe mesaje de încurajare, prin intermediul social media.

Președintele ţării a reacţionat la atac spunând că acesta nu va opri eforturile guvernului de a combate militanţii islamiști și de a promova educaţia femeilor.

În aceeași mașină în care se afla adolescenta, mai erau încă două fete. Ambele au fost rănite în acest incident care nu este decât o continuare a unor violenţe tot mai intense îndreptate împotriva copiilor și mai ales a fetiţelor.

Abuzuri cu notorietate 

În urmă cu doar o lună, o fetiţă creștină din Pakistan a fost arestată sub acuzaţia de blasfemie, după ce un imam a raportat autorităţilor că micuţa ar fi rupt și ars pagini din Coran. În urma investigaţiilor s-a dovedit că fata a ars, într-adevăr, câteva pagini cu texte religioase, pe care le-a folosit pentru a aprinde focul în casă, dar că acestea nu făceau parte din Coran.

În schimb, paginile arse din Cartea Sfântă a musulmanilor, folosite ca probe în proces, au fost aprinse chiar de imamul care a dorit ca dovezile de blasfemie care o incriminau pe fată să fie mai puternice. Planul lui a fost dejucat de un martor, care a salvat-o astfel pe micuţă de la închisoare. Imamul este acum el însuși acuzat de blasfemie.

Deși cazul fetiţei creștine pare să se fi soluţionat, militanţii Amnesty International, care promovează drepturile omului, continuă să susţină că „autorităţile din Pakistan trebuie să demonstreze prin acţiunile lor că sunt dedicaţi efortului de a oferi și femeilor și fetiţelor aceleași oportunităţi pe care le au bărbaţii și băieţii, în ciuda ameninţărilor."