Primăvara arabă vs. realitatea toamnei 2012

83

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a evidenţiat luni diferenţa între așteptările care au planat în Orient după Primăvara arabă din 2011 și realitatea anului 2012, în deschiderea primei ediţii a Forumului Mondial pentru Democraţie de la Strasbourg.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a evidenţiat luni diferenţa între așteptările care au planat în Orient după Primăvara arabă din 2011 și realitatea anului 2012, în deschiderea primei ediţii a Forumului Mondial pentru Democraţie de la Strasbourg.

„Realitatea din 2012 este diferită de speranţele din 2011", a declarat Jagland în debutul discursului său. „Mulţi dintre protestatari, în special tineri, sunt încă frustraţi, dar nu din cauza unei dictaturi stagnante şi opresive, ci pentru că schimbările sunt prea lente", a continuat secretarul general al Consiliului Europei, citat de AFP.

„Revoluţiile din lumea arabă ne-au reamintit tuturor că autoritarismul tinde să-şi producă propriile simptome de disfuncţie: corupţie, injustiţie şi abuz al puterii", a punctat Jagland, care prezidează de asemenea şi Comitetul Premiului Nobel pentru Pace.

Cu doar o săptămână în urmă, şeful Fondului Monetar Arab deplângea faptul că economiile atinse de fenomenul Primăverii Arabe au fost afectate dur de violenţele ce au marcat contestarea populară şi de criza financiară mondială.

„Aceste ţări au început să sufere de pe urma unei puternice contractări a creşterii, creşterii alarmante a ratei şomajului (…) deteriorării rezervelor de valută şi creşterii inflaţiei", a declarat Jassim Al-Mannai în cadrul unei reuniuni a guvernatorilor băncilor centrale arabe la Kuweit.

Deși nu a furnizat cifre, potrivit AFP, Al-Mannai a avertizat că ar fi foarte dificil pentru numeroase ţări exportatoare de petrol să asigure un echilibru bugetar în cazul în care cursurile ţiţeiului ar scădea sub pragul de 100 de dolari pe baril.

 

„Primăvara Arabă nu a făcut altceva decât să aducă haos", a declarat la sfârșitul lunii septembrie președintele Siriei, Bashar al-Assad, pentru o revistă din Egipt. Și unii observatori îi par să îi dea dreptate. Jurnaliști de la Christian Science Monitor (CSM) susţin că Primăvara Arabă a devenit o Toamnă Americană și aduce în atenţie protestele izbucnite după popularizarea filmuli „Inocenţa musulmanilor".

Patrick Clawson de la Institutul pentru Studierea Orientului Mijlociu scrie în CSM că „marea întrebare pentru Statele Unite este cum să se adapteze la o lume unde guverne moderat islamice crează condiţii pentru ascensiunea unor elemente radicale". Potrivit expertului, „evoluţia nu este una bună, dar nu va trece de la sine și trebuie confruntată."

Pe fondul sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman prevede că Primăverii Arabe îi va urma o Primăvară Persană. „O primăvară persană îi va succeda primăverii arabe. Instabilitatea se răspândeşte în Iran şi nu doar la Teheran", a afirmat Lieberman pentru postul de radio militar. „Nu trebuie să existe vreo îndoială că mişcarea de contestare va creşte în intensitate odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale iraniene de vara viitoare", a punctat Lieberman.