Sute de deţinuţi talibani au evadat în Kandahar

14

Militanţii talibani au ajutat la evadarea unor deţinuţi dintr-o închisoare de maximă securitate din Kandahar, prin săparea unui tunel. În 4 ore talibanii au eliberat 480 de insurgenţi și comandanţii lor.

Talibanii au săpat peste 300m de tunel timp de 5 luni, după un plan minuţios. Acţiunea care s-a derulat fără zgomot sau focuri de armă a început duminică seara la ora 11 și s-a terminat 4 ore mai târziu. Deţinuţii aveau cheile celorlalte celule, posibil de la gardieni complici, eliberând prin tuneluri 480 de deţinuţi insurgenţi, dintre care 106 comandanţi talibani. Poliţia a demarat o amplă operaţiune de căutare a evadaţilor și a anunţat rearestarea a 12 dintre deţinuţi.

Evenimentul a atras atenţia pentru că dovedește un succes fără arme de foc al acţiunilor talibane într-o zonă controlată oficial de militarii afgani și forţe NATO. Wall Street Journal scrie despre acţiune ca o evadare „spectaculoasă" dintr-o închisoare de maximă securitate, o lovitură „gravă" dată securităţii din zonă. „Este o lovitură", a confirmat purtătorul de cuvânt al președinţiei afgane, care a etichetat-o ca „dezastruoasă”. „O evadare de o așa magnitudine arată bineînţeles o vulnerabilitate."

În 2008 talibanii au atacat violent aceeași închisoare Sarposa și au reușit eliberarea a 900 de deţinuţi după distrugerea unor puncte de control. Canada a investit apoi 4 milioane de dolari în securizarea centrului de detenţie. În 2010 talibanii au încercat să atace din închisoarea prin forţă dar au fost respinși de forţele de securitate. Deși cei mai periculoși insurgenţi se află însă în închisoarea de la baza americană Bagram, evadarea din închisoarea Sarposa dovedește că situaţia din Afganistan, în cel de-al zecelea an al războiului, este departe de a garanta liniștea sau securitatea în regiune.