Guvernul renunţă la 2015 ca obiectiv pentru adoptarea euro

19

Guvernul a renunţat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, informează Mediafax, citând un document pe care executivul de la București urmează să îl transmită Comisiei Europene.

În document nu mai apare angajamentul asumat explicit în perioada anterioară, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015. Singurul termen estimat în noul document este cel legat de intrarea României în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, în perioada 2013-2014.

Intrarea în ERM-II este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht. Unul dintre criterii este acela de a se afla timp de doi ani în ERM-II, perioadă în care moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Traian Băsescu și Mugur Isărescu au vorbit însă în ultima vreme de posibilitatea amânării intrării României la zona euro. Mediafax citează opinia experţilor care vorbesc de o amânare de cel mult doi ani. În noiembrie 2010 guvernatorul Băncii Naţionale a României a spus și că prelungirea până în 2018 este un obiectiv mult prea îndelungat.

(foto: telenews.ro)