Tamerlan Tsarnaev: „Ai auzit de exploziile de la Boston? Eu am făcut asta!”

86

FBI-ul a identificat numeroase dovezi care demonstrează că adolescentul Dzhokhar Tsarnaev (foto dreapta) și fratele său, Tamerlan Tsarnaev (foto stânga), au fost autorii atacului de la maratonul din Boston, care a ucis trei persoane și a rănit peste 180. Ancheta preliminară arată că cei doi fraţi fac parte din categoria jihadiştilor auto-radicalizaţi.

Lunea trecută, la ora locală 14:41, un adolescent și-a făcut loc prin mulţimea de la maratonul din Boston și s-a oprit în apropierea liniei de sosire. Și-a așezat rucsacul la picioare și a vorbit la telefonul mobil timp de 18 secunde. La câteva clipe după ce a încheiat apelul, o primă explozie a produs panică în mulţimea adunată la maraton.

Dar, spre deosebire de toţi ceilalţi, reacţia lui Dzhokhar Tsarnaev a fost extrem de neobișnuită. Camerele de supraveghere arată cum toţi cei prezenţi privesc paralizaţi de frică și confuzi înspre linia de sosire, începând apoi să alerge haotic. Tsarnaev, în schimb, nu pare deloc perturbat, ci se îndepărtează calm de linia de sosire. Zece secunde mai târziu, o a doua bombă explodează, exact în locul unde Tsarnaev își lăsase rucsacul.

Înregistrările video de la locul exploziilor reprezintă principalele dovezi ale FBI-ului împotriva lui Dzhokhar Tsarnaev, în vârstă de 19 ani, care a fost arestat vineri, în urma unui schimb de focuri cu poliţia scrie The Guardian.

Dzhokhar riscă pedeapsa cu moarteaTânărul riscă pedeapsa cu moartea, întrucât a fost acuzat de utilizarea şi conspirarea în vederea utilizării de armament de distrugere în masă care a provocat morţi şi de distrugere cu reavoinţă a unei proprietăţi cu ajutorul unui dispozitiv exploziv care a provocat morţi. Printre capetele de acuzare se află și perturbarea „comerţului interstatal și a comerţului exterior", o acuzaţie ce ar putea părea neobișnuită, însă care lasă autorităţilor deschisă posibilitatea acordării pedepsei cu moartea, care n-ar fi posibilă dacă cazul ar fi tratat de statul Massachusetts, unde pedeapsa capitală este interzisă.

 

O altă acuzaţie e aceea de tâlhărie, întrucât cei doi fraţi au furat joia trecută un autoturism Mercedes negru. Proprietarul automobilului a povestit investigatorilor că se afla în autoturismul lui, când un bărbat a bătut în geamul său. Când a coborât geamul, bărbatul a intrat cu forţa în mașină și l-a ameninţat cu o armă. „Ai auzit de exploziile de la Boston? Eu am făcut asta", a spus bărbatul, identificat ulterior ca fiind Tamerlan. Șoferul a fost tâlhărit, însă a reușit să scape în timp ce atacatorii săi încercau să scoată bani de pe cardul său de la un ATM.

Autoturismul, împreună cu cei doi suspecţi în el, a fost localizat în scurt timp în Watertown, Mass. Imediat, autorităţile s-au mobilizat pentru a-i prinde pe cei doi, declanșându-se un schimb de focuri între cei doi fraţi și poliţie. În timpul acestuia, cei doi fraţi au detonat o oală sub presiune identică cu cele două care au explodat la maratonul din Boston, fiind încărcate cu explozibili și cuie, scrie Daily Mail.

În urma incidentului, Tamerlan Tsarnaev, în vârstă de 26 de ani, a murit. Dzhokhar a reușit să fugă și să se ascundă într-o barcă, însă a fost găsit în scurt timp. Asupra sa au fost găsite o legitimaţie de la Universitatea Massachusetts din Dartmouth și cărţi de credit, toate inscripţionate cu numele de Dzhokhar Tsarnaev. Un raid al poliţiei în camera de cămin a lui Tsarnaev a scos la iveală un aprinzător mare, de tipul celor folosite pentru aprinderea artificiilor, precum și o jachetă neagră și o șapcă albă, similare celor purtate de suspectul filmat înaintea exploziilor de la maraton.

Dzhokhar, în stare gravă, e anchetat de poliţieÎn urma schimburilor de focuri cu poliţia, Tsarnaev a fost împuşcat în cap, gât, picioare şi într-o mână. Tânărul a pierdut mult sânge şi ar putea fi afectat de pierderea auzului din cauza celor două dispozitive asurzitoare utilizate pentru a-l scoate din barca în care se ascunsese.

 

Şeful poliţiei din Boston Ed Davis a declarat că fraţii – înarmaţi şi având explozivi asupra lor – păreau să plănuiască alt atac, întrerupt de schimbul de focuri, precizează CNN. Investigatorii încearcă să stabilească dacă în atac a mai fost implicat cineva, însă Davis a declarat că apreciază că fraţii au fost „cei doi actori majori în violenţele" care au avut loc.

Un oficial federal din cadrul forţelor de ordine a declarat pentru CNN că, deşi investigatorii nu au observat vreun lucru care să indice că suspecţii au acţionat împreună cu altcineva, sunt necesare eforturi pentru confirmarea acestui lucru.

Tânărul era puternic sedat şi intubat la Spitalul Beth Israel Deaconess, însă era „alert, competent mental şi lucid" în timpul primei audieri, luni, pe patul de spital, a apreciat judecătoarea federală Marianne Bowler.

În timpul audierii, Tsarnaev a comunicat în mare parte dând din cap, iar într-un rând a răspuns „nu", atunci când Bowler l-a întrebat dacă îşi permite un avocat, potrivit unei transcrieri a procedurii. Investigatorii intră în salonul în care se află Tsarnaev la un interval de câteva ore, punând întrebări în prezenţa unor medici.

Motivele, destul de probabil religioaseDeocamdată, investigatorii nu au reușit să afle motivele din spatele atacului. Cu toate acestea, doi oficiali americani au afirmat, sub condiţia anonimatului, că cei doi fraţi au avut motivaţii religioase, scrie BBC.

Cei doi sunt musulmani, provenind din Cecenia, o regiune din sudul Rusiei unde există o insurgenţă separatistă islamistă. Locuiau de 10 ani în SUA la momentul atacului. Cei doi nu par să fi fost în legătură cu vreo grupare militară islamistă, însă analiza postărilor de pe social media și mărturiile membrilor familiei indică faptul că fratele mai mare ar fi fost atras de islamul radical în ultimii trei-patru ani. O audiere privind cauza probabilă a atacului sângeros de la Boston a fost stabilită de Bowler pentru data de 30 mai.