Casa Albă cere un nou plan de securitate IT

17

Companiile care operează în sectoare cheie ale economiei americane vor avea obligaţia de a implementa un nou sistem de securitate informatică, a anunţat Casa Albă.

Deși iniţiativa este similară cu una discutată în Congres și deja operaţională, se pare că este nevoie de o întărire suplimentară a măsurilor de securitate informatică, informează Associated Press. Astfel, Department of Homeland Security va avea autoritatea de a monitoriza sistemele de securitate, pentru a limita riscurile atacurilor cibernetice asupra unor industrii cum ar fi: centralele nucleare și electrice, infrastructurile de transport, reţelele bancare și financiare. În noul plan, un grup independent va evalua gradul de securitate al companiilor și va face propuneri. În cazul în care o companie nu își ajustează sistemul de securitate la standardele solicitate, atunci îi va fi implementat un program autorizat de DHS.

Disputa în legislativ se naște acum cu privire la autoritatea căreia îi va raporta acest grup independent. Camera Reprezentanţilor și Senatul cer ca autoritatea ultimă să fie Senatul, în timp ce Casa Albă se opune. La rândul ei, comunitatea de afaceri a anunţat că preferă angajamente voluntare și nu mandate guvernamentale în problemele de securitate internă.

Riscul unor atacuri cibernetice este cunoscut, prin astfel de acţiuni punându-se în pericol de furt sau manipulare baze de date, conturi și operaţiuni financiare. În cazuri extreme se poate ajunge chiar la sabotaje asupra unor centrale sau asupra bursei. Computerele federale americane sunt atacate zilnic de milioane de ori. Recent a avut loc cel mai mare atac cibernetic din istoria SUA, asupra unei companii private, în timp ce în Franţa, Ministerul de externe a fost atacat accesându-se documente ale G20.