Explozii la Casa Albă – mesaj fals transmis de pe contul de Twitter al Associated Press

159

În cursul zilei de marţi, Associated Press (AP) a transmis un mesaj legat de două explozii la Casa Albă şi de rănirea preşedintelui american Barack Obama, informează Reuters. Aceste mesaje au fost publicate după ce contul agenţiei de presă a fost atacat de o reţea de hackeri.

În cursul zilei de marţi, Associated Press (AP) a transmis public o informare cu privire la două explozii la Casa Albă în urma cărora preşedintele american Barack Obama ar fi fost rănit. Aceste mesaje au fost publicate după ce contul agenţiei de presă a fost atacat de o reţea de hackeri.

Purtătorul de cuvânt al AP, Paul Colford, a confirmat faptul că informaţiile apărute pe contul de Twitter sunt false. În acelaşi timp, reprezentantul Casei Albe, Jay Carney, a asigurat presa, la doar câteva minute după apariţia mesajului, că preşedintele Barack Obama este în siguranţă.

Se păre că atacul a fost provocat de grupul Syrian Electronic Army, susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Aceeaşi grupare şi-a însuşit în trecut şi atacurile asupra conturilor de Twitter ale BBC, National Public Radio, Reuters News şi al emisiunii „60 Minutes" transmisă de CBS.

Mesajul a ajuns la cele peste două milioane de followeri ai contului de Twitter AP, răspândindu-se cu o viteză ameţitoare în doar câteva minute. Acest lucru a produs o cădere imediată şi îngrijorătoare a indicilor de piaţă Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 chiar după ce aceştia începuseră să îşi revină.

Evenimentul confirmă potenţialul distructv al atacurilor virtuale, după ce activităţile de hacking au devenit o problemă de top în ceea ce priveşte securitatea naţională.

Stewart Banker, avocat pe probleme de securitate cibernetică la compania Steptoe & Johnson din Washington, susţine că Twitter ar trebui să implementeze o metodă de autentificare mai performantă, prin doi factori, în timp ce Associated Press ar trebui să utilizeze parole mult mai dificile de spart. Nu în ultimul rând, susţine el, piaţa de pe Wall Street ar trebui să ţină cont mai puţin de informaţiile vehiculate prin intermediul Twitter pentru a nu influenţa negativ situaţia economică.