Bebeluşii au abilităţi uimitoare

1964

De la a recunoaşte cine este „şeful" sau de la a decoda emoţiile celorlalţi şi chiar până la a evalua caracterul oamenilor din jurul lor, bebeluşii i-au surprins pe cercetători cu abilităţile lor extraordinare pe care le-au dezvoltat încă din primele luni de viaţă. Live Science a adunat cele mai fascinante capacităţi pe care cei mici le dezvoltă de timpuriu.

La numai 10 luni, un copil poate să îşi formeze o scală a ierarhiei puterii, a arătat un studiu din 2011 publicat în jurnalul Science. Se pare că aprecierea înălţimii persoanei este elementul prin care ei realizează cine se află în fruntea acestei ierarhii.

De asemenea, ei învaţă să descifreze emoţiile transmise de ceilalţi chiar înainte de a începe să rostească primele cuvinte. La doar şapte luni, bebeluşul poate recepta emoţiile transmise de paralimbajul celorlalţi, sugerează un studiu efectuat de Colegiul Birkbeck din Londra în colaborare cu Institutul de Ştiinţe ale Creierului şi Proceselor Cognitive ale Oamenilor „Max Planck”, din Germania.

Dar capacitatea de a descifra emoţiile nu se rezumă doar la oameni. Bebeluşii pot decodifica și emoţiile animalelor de companie. O cercetare publicată în 2009 în jurnalul Developmental Psychology a arătat că, la doar şase luni, bebeluşii pot corela în mod corect sunetele transmise de patrupede cu fotografiile care le ilustrează prin limbaj nonverbal.

Mai mult, în timp ce dorm, bebeluşii învaţă, arată un studiu efectuat în 2010. La experiment au participat nou-născuţi de maxim două zile cărora, în timp ce dormeau, li se punea să asculte un anumit sunet, după care li se sufla un val de aer în dreptul ochilor. Timp de jumătate de oră, această acţiune s-a repetat de aproximativ 200 de ori. Rezultatul a fost că, deşi dormeau, bebeluşii au învăţat să anticipeze momentul în care valul de aer le va fi suflat în dreptul ochilor, imediat după ce aud sunetul specific. Astfel, pe parcursul sesiunilor, micuţii au început tot mai des să strângă pleoapele în momentul în care auzeau acel sunet.

De asemenea, ei disting încă de la şase luni între bine şi rău, a arătat un studiu din 2007 desfăşurat în cadrul Universităţii Yale şi publicat în revista Nature. În cadrul cercetării, bebeluşii au participat la un spectacol realizat cu păpuşi având diverse forme prestabilite. O situaţie înfăţişa o păpuşă ajutând o alta să urce un deal, iar în altă ipostază, o a treia păpuşă o împingea pe cea care tocmai urcase. La sfârşitul vizionării, bebeluşii au trebuit să aleagă forma lor preferată. Câştigătoare a ieşit păpuşa salvatoare, cea care a ajutat la urcare o altă păpuşă. În urma rezultatelor, Kiley Hamlin, care a luat parte la cercetare, susţinea că această abilitate de a îi judeca pe ceilalţi după acţiunile lor poate constitui primul pas pe care bebeluşul îl face pentru a-şi forma viitoarele principii morale.