Record de atacuri cibernetice în 2011

14

Aproximativ 6 milioane de programe „malware" au invadat Internetul în primele trei luni ale anului 2011, acesta fiind un record în materie, conform analiștilor în domeniu citaţi de CNN.

Un astfel de record negativ implică o escaladare a costurilor pagubelor care sunt din ce în ce mai greu de estimat. Motivul principal e dat de faptul că multe dintre ele sunt neraportate, companiile temându-se de pierderea încrederii clienţilor. „Toţi furnizorii de servicii de internet au astfel de probleme, adevărata întrebare fiind dacă au și o interfaţă prin care anunţă acest lucru publicului", afirmă Andrew Lih, profesor la University of Southern California. Un raport din 2009 realizat de McAfee arăta că în anul 2008 firmele au pierdut 1 trilion de dolari din cauza atacurilor cibernetice.

„Este ca în Războiul Rece – preţul pe care spionii îl primesc pentru a dezvălui secrete de stat este absolut incomparabil cu uriașele costuri ale pagubelor", spune Thomas Parenty, fost angajat al US National Security Agency și autor al cărţii „Digital Defense". O firmă de automobile a „pierdut" printr-un angajat al său planurile tehnice ale unui nou automobil. Vândute în presă, informaţiile au adus pagube de 1 miliard de dolari companiei respective, după ce clienţii au renunţat să mai cumpere automobile vechi în așteptarea noului model.

Un alt aspect al problemei e dat de faptul că cea mai mare parte a valorilor companiilor este reprezentată de investiţiile în tehnologie, planuri de marketing și proprietăţi intelectuale, toate acestea fiind vulnerabile atacurilor cibernetice. Un exemplu se regăsește în evoluţia firmelor listate în S&P 500, care acoperă 75% din economia americană: în anul 1985 aproximativ 68% din valoarea lor rezida în proprietăţi intelectuale, în timp ce în anul 2009 aceasta a urcat la 81%.