Viaţa de după Alep: Teroriștii au fost învinși! Trăiască teroriștii!

553

Asasinarea diplomatului rus în Ankara aduce în prim-plan situaţia din Alep și masacrul pe care trupele siriene, aliate cu cele ruse, l-au derulat în regiune. Aparent, teroriștii au fost învinși. Este posibil, însă, ca situaţia să fie interpretată cu totul altfel.

Pe termen lung, pierderea Alepului este posibil să le fie chiar utilă celor din Statul Islamic. Un paradox, în condiţiile în care presa a scris destul de mult în ultimul timp despre curăţarea aproape integrală a orașului. Assad și Putin par să fie învingători. Dar dacă lucrurile nu stau așa? Este o întrebare legitimă care derivă din modul în care este percepută în mediul islamic bătălia pentru Alep.

„Căderea din Alep este un cadou imens pentru teroriști. Așa-numitul Stat Islamic susţine de mult timp că este singurul apărător real al sunniţilor. Modul în care s-au derulat ostilităţile din Alep și Palmyra îi va convinge pe mulţi că asta este adevărat”, susţine The Daily Beast.

Oraşul Alep, situat în nord-vestul Siriei, este din iulie 2012 scena confruntărilor între armata siriană, insurgenţi şi terorişti. Partea de vest a oraşului se află sub controlul serviciilor de securitate siriene, în timp ce estul era ocupat în principal de forţele opoziţiei. Unele cartiere estice erau sub controlul unor grupuri afiliate reţelelor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. În cele din urmă, luptele pentru preluarea controlului asupra oraşului Alep s-au soldat cu o victorie a forţelor lui Bashar Al-Assad, susţinut de trupele speciale şi de mercenarii ruşi, de miliţiile şiite irakiene şi de trupele speciale ale Hezbollah.

Preţul acestei victorii este, însă, imens. În ultimul timp, ies tot mai mult la iveală ororile comise de bombardamentele ruse şi siriene asupra spitalelor, şcolilor şi cartierelor de locuinţe ale sunniţilor din Estul Alepului, deterimând-o, de exemplu, pe Samantha Power, ambasadoarei SUA la ONU, să îi atace furibund pe ruși: „Nu sunteţi capabili să simţiţi rușine? Nu vă afectează în niciun fel actele de barbarism împotriva civililor, execuţiile copiilor? Nu vă cutremuraţi un pic? Nu este nimic în legătură cu care să nu minţiţi sau pe care să justificati?”

Cel mai probabil, uciderea ambasadorului are legătură cu influenţa Rusiei în conflictul din Alep și cu rolul crucial pe care l-a avut în recenta victorie a ofensivei siriene împotriva rebelilor care doreau înlăturarea președintelui Bashar al-Assad. Practic, Rusia a forţat măcelărirea suniţilor sub pretextul luptei cu „organizaţiile teroriste”. „Rusia, forţele lui Bashar Al-Assad şi luptătorii susţinuţi de Iran sunt responsabile pentru devastarea părţii de est a oraşului Alep. Masiva distrugere a oraşului a fost posibilă prin participarea militară a Rusiei. De asemenea, Rusia nu a prevenit crimele care au urmat, deşi îi stătea în putere”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Au fost iniţiate, astfel, „masacre fără seamăn făcute de foşti ofiţeri, toţi pregătiţi spre a măcelări populaţia sunnită într-un război sectar menit să ucidă, să alunge şi să schimbe raportul din Siria în defavoarea sunniţilor, cu scopul menţinerii lui Al Assad la putere”, scrie pentru Adevărul Iulian Chifu, analist de politică externă și fost consilier prezidenţial.

Conform celui mai recent bilanţ estimat de ONU, 270.000 de oameni au murit în acest război. Bilanţul anunţat de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) este de peste 310.000 de morţi. Se demonstrează din nou că civilii sunt victime colaterale, uciși în confruntări, folosiţi de diferitele facţiuni în scopuri strategice. Desigur, nu i se pot imputa Rusiei toate aceste victime, însă nu este străină de situaţia dramatică de acolo.

Situaţia din Alep este agravată nu doar de maniera tipic rusească de intervenţie, similară celei deja coordonate de către Assad în anii precedenţi, ci și de contextul religios sectar. Alep a căzut pradă la ceea ce un corespondent Der Spiegel numea „primul jihad șiit internaţional din istoria recentă”.

„Brutalitate feroce, atrocităţi şi dispariţia ultimei urme de umanitate, acesta e comportamentul afişat de Rusia, avidă să dea o lovitură intereselor occidentale, nu să combată vreo formă de terorism în Siria, nici să protejeze în vreun fel civilii”, susţine mai departe Chifu. În această ecuaţie s-a derulat noua miză a disputei dintre sunniţi și șiiţi. Assad este perceput și declarat ca adversarul de moarte al sunniţilor. Siria, ţară musulmană în proporţie de 75 la sută, este condusă de 4 decenii de familia al-Assad, membră a comunităţii șiite ce reprezintă circa zece procente din populaţia siriană. Sunt minoritari, dar extrem de agresivi, după cum se poate constata. În acest context, Statului Islamic i se creionează aproape instantaneu o aură mesianică, fiind singurii apărători ai majorităţii suspuse masacrului. Acest fapt i-a adus organizaţiei teroriste o creştere în recrutări şi în resurse financiare după intervenţia rusă în Siria.

Mai mult de atât, faptul că forţe străine neislamice (precum Rusia) au intervenit atât de brutal nu anunţă deloc vremuri prea bune. Nemulţumirea civililor este generală, fapt demonstrat de un protest al musulmanilor organizat la București. „Sunitul cu șiitul au ieșit cot la cot ca să condamne atacurile practicate de Rusia (aerian ) și de Iran (terestru) împotrivă capitalei economice siriene, Alep. Ceea ce desfiinţează declaraţiile continue ale regimului de la Damasc, că revoluţionarii sirieni  sunt niște sectari și extremiști, împotriva cărora luptă Assad. Orașul Alep din nordul Siriei a fost ţinta a peste 30.000 de raiduri aeriene. Și încă nu s-au săturat tiranii, ţintele lor sunt civile în proporţie de 99%”, a comentat Mohamed Rifai, director al biroului executiv al Asociaţiei Sirienii Liberi din România.

Chiar dacă teroriștii au fost spulberaţi, aceasta nu înseamnă neapărat că problema s-a rezolvat. Din contră, chiar. De exemplu, coordonatorul opoziţiei siriene, Riad Hijab, a afirmat că înfrângerea Statului Islamic la Alep, de către armata președintelui Assad, nu va slăbi hotărârea oponenţilor acestuia de a-l îndepărta de la putere, informează Reuters citată de Agerpres. „Dacă Assad și aliaţii săi cred că înaintarea armatei în unele cartiere din Alep va însemna că vom face concesii, atunci eu spun că așa ceva nu se va întâmpla. Nu vom face nicio concesie.” Mai concret spus, la Alep lucrurile au devenit și mai încurcate. Luând în considerare toate aceste elemente, s-ar putea spune că Rusia a câștigat. Lumea liberă însă a pierdut, iar efectele se vor resimţi pe parcurs. Chiar și islamicii care aveau ezitări în a se radicaliza au primit acum o gură de oxigen, spulberându-li-se, probabil, și ultimele îndoieli. Iar surprizele pot fi neplăcute și neașteptate.