Trump respinge constatările știinţifice privitoare la schimbările climatice

197

Președintele american, Donald Trump, a respins concluziile unui raport guvernamental asupra schimbărilor climatice din Statele Unite, care avertizează asupra unor viitoare costuri economice devastatoare. „Nu cred”, a declarat luni președintele Trump.

Raportul, făcut public săptămâna trecută, avertizează că SUA ar putea suporta costuri de sute de miliarde de dolari ca urmare a schimbărilor climatice necontrolate, de exemplu creșterea nivelului mării, care inundă comunităţile de pe coastă, sau seceta și incendiile care devastează culturi și proprietăţi. Cu alte cuvinte, schimbările climatice ar putea ajunge să coste o zecime din PIB-ul american, până la sfârșitul secolului.

Raportul, realizat de 300 de oameni de știinţă la cererea Congresului american, este cel mai amplu studiu știinţific de până acum, care detaliază efectele încălzirii globale asupra economiei, sănătăţii publice și infrastructurii Statelor Unite. Studiul descrie cu exactitate și în detaliu cum încălzirea globală va duce la cheltuirea a sute de miliarde de dolari în deceniile următoare.

Trump a menţionat că „a citit o parte” din raport și a concluzionat că „va fi bine”. El a subliniat, de asemenea, că s-a concentrat mai degrabă asupra consecinţelor care trebuie suportate de SUA dacă celelalte ţări nu depun eforturi pentru limitarea gazelor cu efect de seră. „Dacă noi suntem curaţi, dar în oricare alt loc de pe pământ este murdar, nu este așa de bine. (…) Aș vrea aer curat, vreau apă curată”, a explicat președintele american.

Directorul executiv al Sierra Club, Michael Brune, îl acuză pe președinte că nu ia în considerare știinţa, declarând că Trump ignoră semnalele de alarmă cu privire la schimbările climatice, timp în care „construiește ziduri maritime în Scoţia pentru a-și proteja terenul de golf”. Autorităţile guvernamentale din Scoţia au acordat anul trecut permisiunea de a construi pereţi în jurul unui teren de golf deţinut de Trump.

Mulţi dintre autorii lucrării știinţifice au fost profund dezamăgiţi de reacţia liderului american și de faptul că pare să avanseze planuri de anulare a politicilor cu privire la schimbările climatice. „Este incredibil de frustrant”, a declarat Paul Chinowsky, profesor de inginerie la Universitatea din Colorado și coautor al capitolului privind efectul schimbărilor climatice asupra infrastructurii.

„Acest capitol concluzionează că multe furtuni extreme, inundaţii și valuri de căldură, împreună cu creșterea nivelului mării, vor afecta drumurile, ducând la surparea infrastructurii și la prăbușiri periculoase, cu pagube de până la 21 de miliarde de dolari până la sfârșitul secolului. (…) Oameni vor fi răniţi și vor muri dacă nu vom schimba politica”, a concluzionat el.

Cercetătorii mai avertizează și asupra faptului că printre efectele încălzirii globale se numără și creșterea ratei suicidului. Încă din 1881, medicul italian Enrico Morselli a remarcat că rata sinuciderilor atinge un maximum vara. Două decenii mai târziu, sociologul francez Emile Durkheim observa același efect.

Potrivit oamenilor de știinţă, zilele excesiv de călduroase determină creșterea ratei de sinucidere, se arată și într-un studiu recent publicat în revista Nature. Dacă într-o lună temperaturile sunt mai ridicate cu 1 grad Celsius faţă de normalul perioadei, atunci rata de sinucidere crește cu 0,7% în Statele Unite și cu 2,1% în Mexic. Autorii studiului estimează că până la 26.000 de persoane ar putea muri în acest fel în Statele Unite până în 2050, dacă trendul încălzirii globale continuă.