Economiștii americani anticipează o recesiune până în 2020

399

În ultima perioadă s-au înmulţit avertismentele din partea celei mai mari economii a lumii, cea a Statelor Unite, cu privire la declanșarea unei noi recesiuni globale.

Două treimi din economiștii americani se așteaptă ca o recesiune să înceapă până la sfârșitul anului 2020, cauza principală fiind războiul comercial internaţional.

Potrivit unui sondaj realizat de National Association for Business Economics, aproape 10% dintre experţi estimează că următoarea recesiune va începe în 2019, 56% dintre aceștia indică spre anul 2020, iar 33% consideră că declinul va începe în 2021 sau mai târziu.

Dintre participanţii la sondaj, 41% cred că cel mai mare risc este reprezentat de politica comercială a Statelor Unite, iar 18% susţin că dobânzile mari ar reprezenta factorul principal de risc. Un declin semnificativ al pieţei de acţiuni volatile este de asemenea menţionat printre factorii de risc.

Un alt sondaj, efectuat de Wall Street Journal, vine să întărească convingerea că următoarea recesiune ar putea izbucni în Statele Unite în 2020. Dintre economiștii care au participat la sondaj, 59% cred că expansiunea economică ce a început la jumătatea anului 2009 ar urma să se încheie cel mai probabil în 2020, în condiţiile în care Rezerva Federală a SUA (Fed) majorează dobânzile de intervenţie, pentru a evita supraîncălzirea economiei.

Cu toate acestea, experţii Fed au declarat că „riscurile la adresa perspectivelor economice par echilibrate”, iar guvernatorul Băncii, Jerome Powell, a dat asigurări că economia Statelor Unite nu se confruntă cu un risc însemnat de recesiune în următorii doi ani şi că banca centrală va continua să majoreze gradual dobânzile.

„La nivel global, probabilitatea unei recesiuni ciclice este foarte mare. Dacă SUA, care încetinesc, intră în recesiune ciclică, efectul va fi global. Nu putem prevedea când va veni, cert este că este inevitabilă. Cât despre economia României, ceea ce putem spune este că ea a atins vârful ciclului economic şi va urma decelerarea. Cât va dura această coborâre este, iarăşi, greu de anticipat, pentru că depinde de multe lucruri”, a explicat și Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Sondajul Wall Street Journal arată că în general recesiunile sunt totuși dificil de prezis și uneori sunt dificil de recunoscut chiar și după ce au început. Spre exemplu, recesiunea din 2007 a fost recunoscută oficial abia după un an. Sondaje asemănătoare realizate anterior au estimat recesiuni în 2011 și în 2016, ambele dovedindu-se a fi alarme false.