Criza bancară are scadenţa în 2012

21

Într-un interviu acordat pentru Spiegel Online, expertul american în economie Barry Eichengreen avertizează că „băncile Europei sunt într-un risc mai mare decât își dau seama oamenii."

Profesorul Eichengreen a studiat mai mulţi ani riscul colapsului uniunii monetare europene. După părerea lui nicio ţară nu va părăsi zona euro, deși riscul nu poate fi eliminat 100%. În același timp e de părere că planurile de salvare adresate Greciei sau Irlandei nu au dat niciun rezultat. În culise, economistul observă mai degrabă acţiunea Germaniei și Franţei care, prin ajutorul oferit celor două ţări, de fapt, își protejează propriile lor bănci de la colaps.

Conform lui Eichengreen, criza euro este în primul rând și în principal o criză bancară, iar soluţia este una singură: „Europa trebuie să își întărească băncile!" O estimare brută pentru recapitalizarea băncilor germane și franceze ar fi la 3% din PIB-ul franco-german, adică 180 de miliarde de euro. „Nu există soluţii ieftine", afirmă economistul în opinia căruia băncile de pe continent au un risc de prăbușire mai mare decât își imaginează oamenii.

Ca soluţie, Eichengreen arată că, pentru a scăpa de recesiune, guvernanţii trebuie fie să reducă taxele, fie să facă investiţii. Singura problemă este că probleme apar cel mai adesea în preajma alegerilor „Istoria ne-a arătat că aceste crize financiare au loc întotdeauna în apropierea alegerilor. Vor fi alegeri importante în 2012. Dacă nu ne rezolvăm problemele până atunci, ne vom confrunta cu probleme serioase."

Predicţia lui Eichengreen este că zilele dolarului ca valută pentru depozite la nivel internaţional sunt numărate. Alternativele sunt yuan-ul sau euro, doar că autorităţile din China și Uniunea Europeană mai au de lucrat câţiva ani pentru a oferi credibilitate și sustenabilitate. China ar putea ajunge la acest nivel în 10 ani, iar zona euro în cinci ani.

Barry Eichengreen este profesor la University of California și a fost consilier principal pe politici monetare la FMI. Actualmente este un critic al activităţilor Fondului. Ultima sa carte poartă titlul Privilegiul Exorbitant: Ridicarea și căderea dolarului și viitorul sistemului monetar internaţional.