Libia – realitate sau conspiraţie americană?

13

După ce voci occidentale au criticat administraţia de la Tripoli și au ameninţat cu sancţiuni, încep să se vadă primele măsuri. Dictatorii, în schimb, acuză o conspiraţie americană.

După ce voci occidentale au criticat administraţia de la Tripoli și au ameninţat cu sancţiuni, încep să se vadă primele măsuri. Dictatorii, în schimb, acuză o conspiraţie americană.

Premierul britanic a ameninţat regimul Gadhafi cu o intervenţie militară și instituirea unei zone de interdicţie a traficului aerian, informează Deutsche Welle. Austria a anunţat că a îngheţat conturile liderului libian și ale apropiaţilor acestuia. Pe fondul crizei din Libia, preţul aurului a doborât un nou record, crescând cu 6%, iar preţul petrolului a crescut din nou marţi, 1 martie. Pe 11 martie, șefii de stat și de guvern din UE se vor aduna la Bruxelles într-o ședinţă extraordinară dedicată crizei din Libia și situaţiei generale din Nordul Africii și Orientul Mijlociu.

Conform ultimului raport al Agenţiei ONU pentru refugiaţi, peste 150.000 de persoane au părăsit Libia spre Tunisia și Egipt. La graniţe sunt adevărate crize umanitare . În Benghazi, opoziţia a constituit un Consiliu Naţional care va fi în contact direct cu UE. Fostul ministru libian al justiţiei a început formarea unui guvern provizoriu. AFP notează afirmaţia unui oficial rus conform căreia Gadhafi este „un om mort din punct de vedere politic" și „nu își are locul în lumea civilizată".

În tot acest timp, președintele Libiei neagă acuzaţiile de crime împotriva propriului popor, afirmă că este iubit de popor și că va muri ca martir. Președintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat că poziţia critică a Americii exagerează și distorsionează lucrurile, având o singură ţintă, invazia militară a Libiei. Iar Ali Abdallah Saleh, președintele Yemenului, citat de Associated Press, a spus că va „dezvălui un secret. Există o celulă de comandă în Tel Aviv, al cărei scop este destabilizarea lumii arabe. Celula de comandă este la Tel Aviv, și alimentată de Casa Albă."