Criza financiară din Grecia – un semnal de alarmă pentru România

34

Instabilitatea financiară din Grecia a stârnit temeri printre oficialii europeni de la Bruxelles, din pricina deficitului bugetar foarte mare, de 12,7%, şi a datoriei publice de 113% din PIB. La rândul ei, România se află, de asemenea, într-o situaţie delicată.

    Instabilitatea financiară din Grecia a stârnit temeri printre oficialii europeni de la Bruxelles, din pricina deficitului bugetar foarte mare, de 12,7%, şi a datoriei publice de 113% din PIB.

    Ratingul suveran al Greciei a fost scăzut de la A- la BBB+ de agenţia Fitch Ratings. Opiniile privind un eventual ajutor extern oferit Greciei sunt contradictorii. „Este problema grecilor faptul că au ajuns aici. Ei trebuie să explice într-o manieră credibilă cum vor putea să restrângă deficitul", declara Manfred Weber, preşedintele Federaţiei Germane a Băncilor Private. Există însă şi voci care susţin că fără un ajutor financiar extern, Grecia va intra în faliment, ceea ce ar provoca o undă de şoc care va lovi întreaga Europă, cu efecte negative asupra monedei euro[1]. Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, aprecia că dificultăţile financiare ale Greciei reprezintă un motiv de îngrijorare pentru întreaga zonă euro. În schimb, Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei, declara că nu crede în posibilul faliment financiar al Greciei. Între timp, oficialii greci dau asigurări că deşi situaţia cu care se confruntă este extrem de dificilă, vor fi luate măsuri de austeritate financiară pentru redresarea situaţiei. Problemele financiare ale Greciei nu sunt o consecinţă a crizei economice globale, ci rezultatul unor situaţii de natură internă, a declarat premierul grec George Papandreou, subliniind că Grecia nu doreşte să îşi rezolve problemele printr-un împrumut de la FMI[2].

    Acuzând guvernele precedente de „politici criminale" care au adus Grecia pe marginea prăpastiei, premierul elen a deschis dezbaterile pentru alcătuirea bugetului pe 2010 cu un apel către toate partidele politice, către partenerii sociali şi către toţi cetăţenii de a se mobiliza pentru depăşirea situaţiei.

    După declanşarea crizei din Dubai, CNN publica un raport în care atrăgea atenţia că economiile Greciei şi României sunt vulnerabile, ca urmare a datoriei publice. Publicaţia Fortune se grăbea, la începutul lunii decembrie, să aprecieze că „următorul Dubai" vor fi Grecia şi România. Economiştii români au replicat, spunând că problema financiară a României nu se compară cu aceea din Dubai, ţara noastră nefiind supraîndatorată.

[1] „A Greek Tragedy. Should the EU Save Athens from Bankruptcy?", www.spiegel.de, 14 decembrie 2009

2]   „Greek PM: Budget Problems Internal, Not Seeking Aid", http://online.wsj.com, 11 decembrie 2009